Američki profesor Edward P. Joseph za 'Foreign Policy'

Ubistvo Ivanovića je možda baš ono što je Kosovu trebalo... Sada Hrvati i Srbi neće cijepati BiH!

Front23.01.18, 17:55h

Ubistvo Ivanovića je možda baš ono što je Kosovu trebalo... Sada Hrvati i Srbi neće cijepati BiH!
Srbija i cijela regija, po njegovom mišljenju, taoci su te iluzije, koja, istovremeno otvara vrata Rusiji da odvlači Srbiju od euroatlantskih integracija, Evropske unije i zapadnih vrijednosti

 

Profesor na vašingtonskom Johns Hopkins fakultetu, Edward P. Joseph, analizirao je ubistvo Olivera Ivanovića u autorskom tekstu za Foreign Policy pod naslovom "Ubistvo bi moglo biti baš ono što je Kosovu potrebno".

 

U tekstu objavljenom na portalu spomenutog američkog časopisa u rubrici posvećenoj osobnim stavovima i pogledima, Joseph navodi da su na Olivera Ivanovića, kojeg naziva dugogodišnjim liderom srpske zajednice na Kosovu, atentat izvršili "najvjerojatnije moćni kriminalni elementi", koji "bujaju na sjeveru Kosova gdje vlada bezakonje".

 

Ova tragedija, smatra američki analitičar, bit će preduslov za trajni mir na Kosovu.

 

Dalje, navodi da Beograd tvrdoglavo gaji iluzije o mogućnosti pripajanja sjevernog dijela Kosova.

 

Srbija i cijela regija, po njegovom mišljenju, taoci su te iluzije, koja, istovremeno otvara vrata Rusiji da odvlači Srbiju od euroatlantskih integracija, Evropske unije i zapadnih vrijednosti.

 

"I ta iluzija o Kosovu dovela je upravo do ubistva Ivanovića", kaže Joseph, nakon što je u tekstu podsjetio na genezu kosovskog problema počevši od 1999. godine.

 

Naveo je i to da Beograd insistira na zajednici srpskih općina, dok Albanci strahuju da je to samo način da se kosovski sjever otcijepi i pripoji Srbiji.

 

Upozorio je i na to da bi eventualna podjela Kosova automatski potakla secesionističke pretenzije Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

 

"Ubistvo Ivanovića je prilika da se konačno razbije ta zavodljiva, ali opasna iluzija o odvajanju i pripajanju teritorija", ocjenjuje profesor.

 

Zaključio je tekst tezom kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaçi ne mogu sami postići kompromis.

 

"Kompromis neće uspostaviti možda ni Evropska unija, kojoj Albanci mahom ne vjeruju, a Srbi je ne cijene", piše Edward Joseph i dodaje da samo SAD može i mora za isti stol sjesti Bruxelles, Beograd i Prištinu te navesti Kosovo da pristupi Ujedinjenim narodima i drugih međunarodnim organizacijama, a da se Srbiji istovremeno dozvoli napredak u kontekstu Evropske unije.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook