Prva velika zvijezda koja je posjetila opkoljeno Sarajevo

Legendarna Joan Baez najavila koncert u glavnom gradu BiH, evo kako do ulaznice

Kultura12.01.18, 11:03h

Legendarna Joan Baez najavila koncert u glavnom gradu BiH, evo kako do ulaznice
Ova će godina biti u znaku moje posljednje veće turneje. Veselim se tom putovanju i druženju s publikom s kojom ću podijeliti dugogodišnje hitove, ali i novi album na koji sam vrlo ponosna, rekla je Baez

 

 

Legendarna umjetnica, aktivistica i dobitnica nagrade za životno djelo, Joan Baez, najavila je veliku turneju u 2018. godini, a među gradovima u kojima će održati koncert je i Sarajevo. Sarajevska publika će u pjesmama ove pjevačice uživati 31. marta u Bosanskom kulturnom centru.

 

U sklopu turneje promovirat će dugo očekivani studijski album, prvi nakon “Day After Tomorrow” iz 2008.

 

Turneja će započeti 2. marta u Stockholmu, a Baez kaže: "Ova će godina biti u znaku moje posljednje veće turneje. Veselim se tom putovanju i druženju s publikom s kojom ću podijeliti dugogodišnje hitove, ali i novi album na koji sam vrlo ponosna. Producirao ga je Joe Henry, a bit će objavljen širom svijeta krajem februara ove godine’’.

 

Među brojnim nagradama koje je osvojila, Joan je ponosna vlasnica nagrade za životno djelo koje dodjeljuje Recording Academy, te posebnog priznanja dodijeljenog 2012. godine od Amnesty Internationala za izniman doprinos globalnoj borbi za ljudska prava.


Joan Baez je u aprilu 1993. godine, tokom opsade Sarajeva, u dvorani Kina Imperijal održala dva humanitarna koncerta u znak podrške Sarajlijama. Bila je prva velika zvijezda koja je posjetila opkoljeno Sarajevo u koje se vratila u julu 2008. godine kada je nastupila u okviru Baščaršijskih noći 2008. godine.


Karijera Joan Baez traje više od 50 godina, tokom kojih je nesebično predstavila Boba Dylana svijetu 1963. godine, koračala je na prvim linijama Pokreta za građanska prava s Martinom Lutherom Kingomom, inspirirala Vaclava Havela u borbi za Češku, a i danas se sa istom strašću bori za ciljeve u koje vjeruje.


U njenim pjesmama su, osim američkog folka, prisutni i elementi rock, pop, country i gospel muzike. Pored pjesama koje sama komponuje na koncertima u svom karekterističnom stilu izvodi i kompozicije poznatih umjetnika kao što su Woody Guthrie, Bob Dylan, John Lenon, Leonard Cohen, Paul Simon


Prodaja ulaznica za koncert u Sarajevu: Blagajna BKC-a i www.kupikartu.ba

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook