nema zakonskog rješenja?

Nakon izjave federalnog premijera o Roditeljskoj kući, oglasio se SDP: Novaliću, ne laži o bolesnoj djeci!

Front06.01.18, 12:41h

Nakon izjave federalnog premijera o Roditeljskoj kući, oglasio se SDP: Novaliću, ne laži o bolesnoj djeci!
Udruženje građana Srce za djecu oboljelu od raka može biti budžetski korisnik, kao i stotine drugih udruženja građana i nevladninih organizacija koja su već na budžetu bez promjene bilo kakvog zakona

 

Nakon gostovanja Fadila Novalića (SDA) na televiziji N1 u kojem je izjavio da nema zakonskog rješenja da pomogne Roditeljskoj kući za roditelje djece oboljele od raka, reagovao je Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH. On je podsjetio da je Vlada FBiH koju vodi Novalić i SDA odbila amandman na budžet koji je predložio SDP, a kojim bi se osigurala sredstva za finansiranje Roditeljske kuće odnosno udruženja građana koje provodi taj projekat.

 

"Novaliću, ne laži o bolesnoj djeci, navikli smo na tvoje laži o autoputevima, penzijama, neusvajanju zakona, provođenju reformske agende, namjenskoj industriji, radnim mjestima, i brojnim drugim pitanjima, ali laganje o bolesnoj djeci je novi nivo beščašća čak i za vlast na čelu sa SDA. 

 

Nije tačno da je potrebno mijenjati bilo kakav zakon kako bi se Roditeljska kuća za djecu oboljelu od raka mogla finansirati.  Odbili ste amandman na budžet kojim se trebalo osigurati finansiranje Roditeljske kuće. Udruženje građana Srce za djecu oboljelu od raka može biti budžetski korisnik, kao i stotine drugih udruženja građana i nevladninih organizacija koja su već na budžetu bez promjene bilo kakvog zakona. Ako ne znate kako se to radi, u što sumnjam, možete doći u Općinu Stari Grad da vidite kako se bez problema mogu izdvojiti sredstva za rad Roditeljske kuće" poručio je premijeru Irfan Čengić.

 

Premijer Novalić je u gostovanju iznio neistine koje prenosimo u cjelosti : ''Mi nismo mogli naći sistemsko rješenje, naš Zakon ne poznaje rješenje da se roditeljska kuća uvuče u sistem. Ali je bila poenta da za održanje roditeljske kuće treba 145.000 maraka što nije veliki novac. Samo jednom večerom smo skupili 260.000 maraka. Morate mijenjati Zakon u zdravstvu, morate uspostaviti sistem vlasništva nad kliničkim centrima. Vlada ima ograničene mogućnosti kad je u pitanju zdravstvo'', rekao je premijer Novalić gostujući na N1 televiziji.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook