veselo u glavnom gradu bih

Sarajevo prepoznato kao brend u regiji: Skoro svi hoteli i skijališta popunjeni, turisti pohrlili u prijestolnicu

Hronika30.12.17, 15:09h

Sarajevo prepoznato kao brend u regiji: Skoro svi hoteli i skijališta popunjeni, turisti pohrlili u prijestolnicu
Zimsku sezonu smo predstavili fokusirajući se na renovirana skijališta i sve što je urađeno na Bjelašnici, kaže Muzur

 

Svi hoteli u općinama Centar i Stari Grad su popunjeni, kazao je za Oslobodjenje direktor Turističke zajednice KS-a Nermin Muzur, navodeći kako je samo po nekoliko mjesta ostalo u hotelima koju su na periferiji grada.

 

Kao jedan od razloga, direktor navodi i promociju koju su održali u pet gradova susjednih zemalja tokom decembra.

 

Promocija


- Obišli smo Novi Pazar, Podgoricu, Split, Zagreb i Ljubljanu. Promocija je bila fokusirana na zimsku sezonu, ali i na novogodišnji program u Sarajevu, koji će ove godine trajati tri dana. Zimsku sezonu smo predstavili fokusirajući se na renovirana skijališta i sve što je urađeno na Bjelašnici, ističe Muzur, te podsjeća kako su imali dobru medijsku pažnju na promocijama. Dodao je kako je to jedan od najboljih načina da građani iz susjednih zemalja saznaju za sve događaje koji se dešavaju u glavnom gradu BiH.


- Po svakom biznis-planu i proračunu, logično bi bilo da ovakve promocije imaju utjecaj na posjetu kako novogodišnjih sadržaja, tako i onih koji slijede nakon Nove godine. Brojni građani susjednih zemalja saznali su za događaje preko lokalnih medija, a mi smo ujedno ostvarili kontakt sa turističkim zajednicama iz pomenutih gradova. Sarajevo je prepoznato kao brend u regiji, kaže Muzur.

 

Taksa


U prvoj godini formiranja Turističke zajednice direktor je najviše zadovoljan činjenicom da je KS nakon dugo vremena dobio zajednicu kojom upravljaju Kanton i Skupština KS-a.

 

- Turistička zajednica je postala institucija koja podnosi izvještaje Skupštini, a ne samoj sebi kao što je to bilo prethodnih godina. Boravišna taksa je nešto što se smatralo neobaveznim, a mi smo za 100 posto povećali broj onih koji je uplaćuju. U 2018. istrajavat ćemo na zakonu o turističkoj djelatnosti koji bi fizička lica koja iznajmljuju smještaje stavio u okvire zakona, odnosno pod kontrolu, zaključuje Muzur, uz konstataciju da će se tek u 2018. osjetiti veći rezultati.

 

(Foto: Arhiv/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook