Sprema li se novi sukob

Donald Trump priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, iz Hamasa poručili: Otvorili ste vrata pakla!

Hronika06.12.17, 20:02h

Donald Trump priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, iz Hamasa poručili: Otvorili ste vrata pakla!
Izrael je istočni deo Jerusalema osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao. Na osnovu zakona iz 1980. Jerusalem je postao "vječni i nedjeljivi" glavni grad Izraela

 

Predsjednik SAD Donald Trump priznao je Jerusalem glavnim gradom Izraela, istakavši da je to početak novog pristupa sukobu Izraela i Palestine.

 

Osim toga, Trump je naveo i da će SAD prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, ali da SAD i dalje podržava "rješenje o dvije države". 

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naveo je da je Trumpova odluka o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela historijska.

 

Sa druge strane Hamas kaže da Trumpova odluka otvara “vrata pakla“.

 

Na osnovu plana Ujedinjenih nacija iz 1947. godine predviđena je podela Palestine u tri entiteta: jevrejsku državu i arapsku državu, a da Jerusalem bude "corpus separatum" (zasebno tijelo, entitet), pod specijalnim međunarodnim režimom. 

 

Plan su prihvatili cionistički lideri, ali su ga arapske vođe odbacile. Nakon prestanka mandata Velike Britanije nad Palestinom proglašena je država Izrael u maju 1948. godine sa zapadnim Jerusalemom kao glavnim gradom, a istočni Jerusalem je bio pod kontrolom Jordana. 

 

Izrael je istočni deo Jerusalema osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao. Na osnovu zakona iz 1980. Jerusalem je postao "vječni i nedjeljivi" glavni grad Izraela. 

 

Palestinska uprava namjerava međutim da istočni Jerusalem proglasi glavnim gradom svoje buduće države, nezavisne Palestine koja bi obuhvatala Zapadnu obalu i pojas Gaze. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook