organizam traži ravnotežu

Ove zime, za tjeranje bolesti, bit će zaslužna ishrana: Evo bez kojih namirnica se ne može!

Auto & Dom05.12.17, 15:12h

Ove zime, za tjeranje bolesti, bit će zaslužna ishrana: Evo bez kojih namirnica se ne može!
Zbog toga je zimi, više nego ikada, potrebno pripaziti da prehrana bude uravnotežena

 

Zima je divno godišnje doba, ali i period kada se vrlo lako nabaci koji kilogram viška, i kada znamo provesti dane bolesni i prehlađeni. Smanjena raznolikost ponude voća i  povrća, niske temperature i stalne gozbe mogu ozbiljno naštetiti ravnoteži organizma.

 

Zbog toga je zimi, više nego ikada, potrebno pripaziti da prehrana bude uravnotežena.

 

Ponekad će ovo iziskivati odricanje od drugog, trećeg, petog tanjira kolača, sarme ili francuske salate. No ravnotežu ćete postići jedino ukoliko se držite namirnica koje su bogate vitaminima i hranljivim tvarima, a izbjegavate namirnice koje su pune masnoća, soli i šećera, prenosi e-zena.com.

 

Među najbolje namirnice za zimu definitivno spada bijeli luk (češnjak) koji se smatra za supernamirnicu. Brojne su knjige posvećene njegovim preventivnim svojstvima kada su u pitanju oboljenja srca te antikancerogena i antiinfekcijska svojstva.


Repa je korjenasto povrće poznato još iz vremena helenizma i Rimskog carstva, možda ne baš zanimljivog okusa, no jestiva u salati. Zbog toga je nikako nemojte izbjegavati jer je prava vitaminska bomba. Dakle - repa da!


Cimet je jedan od najljepših zimskih mirisa sa jednim od najviših postotaka antioksidanasa. Zbog toga ga koristite u začinjanju jela i osjetite pravi blagdanski ugođaj.


Brokula je, međutim, pred vama u istom obliku u kakvom se nalazi i u prirodi, puna vitamina A, C, K i raznih minerala. Vjerovali ili ne, ukusna je i u salati kao i prokuhana u blago zasoljenoj vodi.


Kesten u sebi sadrži vitamin B, kalij, magnezij i bakar, koji pogodno utiču na našu muskulaturu.


Kupus je povrće koji liječnici toplo preporučaju tijekom sezone gripe, a jedan od razloga je taj što je kupus iznimno bogat vitaminima C, K, B6 i A. Zimi je kupus dostupan u više varijanti, a na vama je da odaberete da li ga želite kuhanog, dinstanog, ukiseljenog ili zapečenog. 


Kiseli grejpfrut, voće vrlo složenog okusa, koje ne samo da ima velike količine vitamina C već i likopen, sastojak antikancerogenog svojstva koji se nalazi i u zelenom čaju. Iako djeluje kao tropsko voće, sezona grejpfruta ipak traje od septembra do juna.


U svoju prehranu ubacite više kelja. Ovo povrće sadrži duplo više vitamina C od narandže; samo 6 glavica kelja zadovoljava dnevnu potrebu za vitaminom C, koji je glavni saveznik u borbi protiv virusa. A kako biste najbolje iskoristili njegov vitamin C, jedite ga naribanog u salati.


Među najbolje zimske namirnice spada bundeva koja je puna vitamina A i antioksidanasa, zdrava u bilo kojem obliku - kuhana, pečena, u pireu, slatkoj piti ili juhi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook