Bošnjački pokret u otvorenom pismu

Neum nije na teritoriji BiH: 'Spriječite dalju upotrebu udžbenika geografije za 9. razred!'

Front05.12.17, 08:15h

Neum nije na teritoriji BiH: 'Spriječite dalju upotrebu udžbenika geografije za 9. razred!'
Ovaj udžbenik koji je u upotrebi u svim osnovnim školama ima preko stotinu krupnih materijalnih grešaka koji učenicima u postojećem obrazovnom sistemu godinama daje potpuno pogrešnu percepciju države u kojoj žive, tvrde iz Bošnjačkog pokreta

 

Sejfudin Tokić, predsjednik i prof.dr. Muris Spahić, član Programskog vijeća Bošnjačkog pokreta uputili su otvoreno pismo premijeru i ministru obrazovanja i nauke FBiH, premijeru i ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS. Pismo vam prenosimo u cjelosti:

 

Poštovani,


Presuda Haškog trbunala za udruženi zločinački poduhvat tzv. Herceg Bosne, Prliću i ostalima ponovo snažno aktuelizira obavezu nosilaca državnih funkcija da se svi politički planovi, ciljevi i aranžmani tzv. Herceg Bosne eliminišu iz ustavno-pravnog sistema države BiH a ono što je posebno važno iz obrazovnog sistema FBiH.


Nedopustivo je da kroz nastavni predmet geogafija u 9. razredu osnovne škole djeca na teritoriji entiteta FBiH kroz udžbenik autorice Grete Žušančić uče nastavno gradivo o postojanju ekskluzivnih životnih prostora, teritorija bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda po samovoljno nacrtanim kartama etnički podjeljene države BiH.


Demografska struktura BiH prikazana u navedenom udžbeniku prezentirana je u nauci i struci po nepoznatoj metodologiji koja negira multiperspektivnost i ravnopravni status naroda što je obaveza predviđena smjernicama za pisanje udžbenika u osnovnom obrazovanju.


Ovaj udžbenik koji je u upotrebi u svim osnovnim školama ima preko stotinu krupnih materijalnih grešaka koji učenicima u postojećem obrazovnom sistemu godinama daje potpuno pogrešnu percepciju države u kojoj žive.


Korištenje ovog udžbenika geografije za 9. razred osnovnih škola predstavlja skandaloznu zloupotrebu ovlaštenja odgovornih u sistemu obrazovanja jer se u njemu pored svih  tendencioznih netačnosti, prezentiranih geografskim kartama otvoreno ukazuje na neistinu da Neum nije u sastavu držsve BiH, što nesumnjivo ima elemente krivičnog dijela kako za autoricu udžbenika tako i za brojne premijere, ministre i druge državno odgovorne nosioce funkcija koji godinama tolerišu ovo grubo negiranje teritorijalnog integriteta i suvereniteta u obrazovnom sistemu BiH.


Zbog svega navedenog tražim od vas da u skladu sa vašim obavezama i ovlaštenjima hitno spriječite dalju upotrebu udžbenika geografije za 9. razred osnovnih škola.


U očekivanju vaše primjerene reakcije srdačno vas pozdravljam

 

Prof.dr. Muriz Spahić                                                                                                                                                     

Sejfudin Tokić    

 

(DEPO PORTAL BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook