VIDEO/ Sulude teorije

U šta vjeruju stanovnici manjeg entiteta: Bjelosvjetska zavjera SAD-a i Saudijske Arabije protiv Srba!

Hronika27.11.17, 09:34h

U šta vjeruju stanovnici manjeg entiteta: Bjelosvjetska zavjera SAD-a i Saudijske Arabije protiv Srba!
Očekujem da će čak i naučnici pokušati dokazati da se to što je sudski presuđeno nije dogodilo, da to nije historijska činjenica i istina, da su to falsifikati, a da njihovi podaci govore nešto sasvim drugo

 

Bjelosvjetska zavjera protiv Srba najčešće je "objašnjenje" dijela javnosti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) i Republici Srbiji kada su u pitanju presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

 

Ta je teza najzastupljenija unutar tog dijela javnosti i nakon presude bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske RS-a Ratku Mladiću, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina i genocida počinjenog u BiH.

 

Kontinuirani medijski izvještaji kojim se sugerira pristrasnost Haškog tribunala urodili su plodom pa je stav o toj pravosudnoj instituciji kao "sudu za Srbe" zajednički sadržilac izjava gotovo svih osoba čije su izjave emitirali mediji u RS-u.

 

Ta će se propaganda, smatra psiholog Ismet Dizdarević, nakon presude Mladiću još više intenzivirati.

 

- Realno je očekivati da će se nakon presude Ratku Mladiću propaganda pojačati i ići će u pravcu zaštite, ako je moguće, laži koju su stvorili. Propaganda će ići u pravcu toga da se opravda ono što je urađeno jer teško je priznati, nakon presude za genocid, da je to zaista urađeno već će se tvrditi da je to samo zločin jedne grupe – pojašnjava Dizdarević.

 

Propaganda, dodaje, ima dejstvo samo ako u javnosti već postoji uvjerenje koje je usklađeno sa tom propagandom. U tome, pored medija i vlasti, značajnu ulogu ima i obrazovanje te nauka.

 

- Očekujem da će čak i naučnici pokušati dokazati da se to što je sudski presuđeno nije dogodilo, da to nije historijska činjenica i istina, da su to falsifikati, a da njihovi podaci govore nešto sasvim drugo. Oni će čak i zloupotrijebiti nauku da bi opravdali zločine, da je njihovo činjenje bilo razuman akt. Oni ne kažu da je to zločin već kažu da je to bila borba za srpski narod pa čak i borba da se ne bi ponovio Jasenovac. Tvrde da im je prijetila ta opasnost, iako nemaju nikakvih podataka koji bi poslužili kao osnova za takve tvrdnje – kazao je Dizdarević za Faktor.

 

Promjene u načinu razmišljanja i prihvatanje istine je, ocjenjuje Dizdarević, teško očekivati.

 

- Vrlo je teško psihološki utjecati na te promjene. Mi kažemo da se ne mogu mijenjati stavovi ljudi koji idu kontra njegovom mogućem uvjerenju. Samo propaganda može pojačati postojeće uvjerenje, a ja se bojim da je u 20 godina previše učinjeno na informiranju javnosti u skladu sa ciljevima politike – tvrdi Dizdarević.

 

Kao argument kojim bi se trebale dokazati teze o pristrasnosti Haškog tribunala se najčešće koriste statistički podaci o etničkoj strukturi presuđenih osoba, bez obzira što ti argumenti nemaju uporište u etničkoj strukturi među civilnim i svim ostalim žrtvama žrtvama proteklog rata. Međutim, kontinuiranim ponavljanjem takvih neutemeljenih argumenata su oni unutar dijela javnosti u RS-u nametnuti kao istina te su reakcije, poput ovih iz priložene video kompilacije, gotovo pa očekivane.

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook