Čestitka sa jasnom porukom

Donald Trump čestitao građanima BiH Dan državnosti, a Čovićev kabinet čestitku izignorisao!

Front23.11.17, 18:45h

Donald Trump čestitao građanima BiH Dan državnosti, a Čovićev kabinet čestitku izignorisao!
Cijelu godinu u Ambasadu su pristizale vijesti o plasiranim neistinama nekih partijskih i ostalih emisara, lobista, polulobista. Učinilo im se prihvatljivim da se Bosnu i Hercegovinu može vrijeđati

 

Američki predsjednik Donald Trump uputio je čestitku predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću u povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH, a tu vijest nije objelodanio Čovićev kabinet nego ambasador BiH u Washingtonu, Haris Hrle.

 

Vijest je za Fenu potvrdio ambasador BiH u Sjedinjenim Državama Haris Hrle, navodeći kako je istaknuto da su Sjedinjene Države decenijama postojan prijatelj i partner Bosne i Hercegovine i da takva posvećenost traje i danas, da SAD nastavlja podržavati BiH napore u pravcu izgradnje sigurne i prosperitetne države - potpuno integrirane u euroatlantske institucije, uključujući NATO.
 

- To je, dakle, jedna lijepa čestitka s jasnom i potpunom porukom - kazao je Hrle.
 

Upitan za američke reakcije na jučerašnju presudu ratnom komandantu Vojske RS Ratku Mladiću, Hrle je nije mogao komentirati u funkciji ambasadora BiH u SAD.
 

- Ne mogu sa ovog mjesta dati pravni ili politički komentar, ali mogu primijetiti da 2017. završavamo presudom Tribunala ratnom generalu, a započeli smo je političkim sankcijama Sjedinjenih Dražava lokalnom političaru - kazao je Hrle.
 

Između ta dva političko-pravna vremenska graničnika, navodi Hrle, suočili smo se i s "pomodnom produkcijom lažnih vijest". Prije svega tu misli na plasiranje neistinitih informacija vezanih za zvaničnike pozvane na predsjedničku inauguraciju i verbalne napade na američke funkcionere u Sarajevu.
 

- Cijelu godinu u Ambasadu su pristizale vijesti o plasiranim neistinama nekih partijskih i ostalih emisara, lobista, polulobista. Učinilo im se prihvatljivim - ili im je neko tako rekao - da se Bosnu i Hercegovinu može vrijeđati, ponižavati, opstruirati, da joj se mogu lijepiti teške prognoze i stvarati psihoza stalne terorističke prijetnje - rekao je ambasador Hrle.
 

Tvrdi da su gotovo s prozora Ambasade posmatrani pokušaji narušavanja diplomatskog reda i običaja, te dodaje da “pojedini nosioci naših pasoša privilegije i povlastice pokušavaju koristiti, slikovito kazano, kao obijačke alatke”.
 

- Pred kraj godine možemo reći da interesi BiH nisu narušeni i da smo s minimalnim diplomatskim uzvraćanjem, staloženo i opušteno propratili sve navedene pokušaje, ustrajno ukazujući na obaveze poštovanja konvencija, diplomatskih privilegija, prakse i običaja - ističe Hrle u izjavi za Fenu.
 

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, ranije je kazao da neće sudjelovati na tradicionalom prijemu u Predsjedništvu BiH povodom Dana državnosti.

 

(SB, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook