Uputio čestitku građanima

Čović o Danu državnosti: Mjera državnosti nisu samo proslave i ceremonije već posvećenost ideji BiH

Front23.11.17, 15:49h

Čović o Danu državnosti: Mjera državnosti nisu samo proslave i ceremonije već posvećenost ideji BiH
Pozitivan odnos prema državnosti se na poseban način pokazuje i kroz odnos spram pitanja ravnopravnosti naših naroda i svih stanovnika

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je čestitiku povodom Dana državnosti BiH.

 

Dan državnosti BiH, 25. novembar, pamtimo i slavimo kao historijsku potvrdu državnosti naše domovine, zajednice tvorbenih i ravnopravnih naroda Srba, Bošnjaka i Hrvata, kao i svih njenih stanovnika. Današnji dan nije samo prilika za prisjećanje, već potvrdu i obnovu državnosti u srcima i mislima svih nas koji smo na ovim prostorima vijekovima upućeni jedni na druge. 

 

Simbolika ovog dana i njen preveliki značaj pozivaju nas da ga dostojno obilježimo i prisjetimo se svih onih vrijednosti koje smo svakodnevno dužni baštiniti, kroz javno djelovanje, ali i u odnosu na naše neposredno okruženje.

 

Naravno, mjera državnosti nisu samo proslave, akademije, ceremonije i manifestacije, već jasna i snažna posvećenost ideji Bosne i Hercegovine koja je čvrsto ugrađena u strukturu naše domovine i zajedničko historijsko sjećanje. To je ideja jedinstva u različitosti, ravnopravnosti, priznanja i prilagođavanja, uzajamnog poštovanja i tolerancije; kulturnog, etničkog i nacionalnog pluralizma. Na nivou javnog djelovanja ključni elementi koji su izraz ideje državnosti su ustavnost i konstitucionalizam, odnosno vladavina prava koju je kroz svakodnevnu potvrdu u praktično-političkom djelovanju nužno jačati, jer samo se tako jača i ideja državnosti BiH.

 

Domoljublje i pozitivan odnos prema državnosti se na poseban način pokazuju i kroz odnos spram pitanja ravnopravnosti naših naroda i svih stanovnika u smislu institucionalne ravnopravnosti u svim segmentima izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. Jednakost i ravnopravnost su krovna vrijednost našeg društva i jasna ustavna obaveza. Ako bismo odustali od tih vrijednosti odrekli bismo se i državnosti BiH, a to je nešto što sebi nipošto ne smijemo dozvoliti. Ljubav prema domovini pokazuje se i poštovanjem institucija, bez čijeg autoriteta i povjerenja u njih ne možemo imati državu na kakvu nas obavezuju vrijednosti koje svakog 25. novembra slavimo i obilježavamo.

 

Na kraju, ustavnom domoljublju ne doprinosi bavljenje prošlošću, već snaženje ustavnog okvira i njegova afirmacija, između ostaloga, poštovanjem odluka naše najviše sudske instance - Ustavnog suda BiH. U tom dijelu pred nama je veliki izazov, da do kraja provedemo njegove ključne odluke koje nalažu nužnu reformu Izbornog zakona. Upravo odnos prema tim pitanjima, ali i nizu drugih koja se tiču evropske perspektive BiH, može osnažiti ideju državnosti BiH, ali je i oslabiti, te ugroziti, ako izostane iskrena posvećenost rješavanju problema u BiH od kojih su ustavno-legislativni, te institucionalni, najizraženiji.

 

Duboko sam uvjeren da će BiH i njena državnost, sa svim svojim implicitnim ustavnim vrijednostima, na kraju izaći kao pobjednik, a s njom i svi mi koji ovdje živimo i dijelimo zajedničku sudbinu. Ipak, istina je da se moramo mnogo više nego ikada prije posvetiti ideji ravnopravnosti svih naroda, odnosno građana BiH. To je jedini način da zauvijek iza sebe ostavimo nasilje, konflikte i destruktivnu političku logiku pobjednika i poraženih. Samo tako možemo ostaviti prošlost tamo gdje joj je i mjesto, a okrenuti se svi zajedno svjetlijoj budućnosti i napretku, koji su ostvarivi samo unutar Evropske unije, gdje i pripadamo.

 

Svim državljanima Bosne i Hercegovine, u zemlji i inostranstvu, čestitam Dan državnosti, 25. novembar.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!