NAKON BURNE DELOŽACIJE

Vraća li se Denis Stojnić u 'Tesla PUB': Ombudsmeni za ljudska prava proveli postupak, evo šta su zaključili...

Hronika14.11.17, 19:31h

Vraća li se Denis Stojnić u 'Tesla PUB': Ombudsmeni za ljudska prava proveli postupak, evo šta su zaključili...
Poslije više mjeseci ombudsmeni su završili postupak te uputili Preporuku Općinskom vijeću Općine Stari Grad u vezi ovog slučaja. Tim povodom, advokatski tim porodice Stojnić uputio je izjavu za javnost

 

 


Nakon što je u junu ove godine Općina Stari Grad Sarajevo, kako je zvanično navedeno, zbog duga od oko 370.000 KM u ulici S.H. Muvekita broj 1 deložirala ugostiteljski objekat Tesla PUB, porodica Stojnić, koja je ovaj općinski prostor unajmljivala za potrebe ugostiteljskog objekta, obratila se Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH.


Poslije više mjeseci ombudsmeni su završili postupak te uputili Preporuku Općinskom vijeću Općine Stari Grad u vezi ovog slučaja. Tim povodom, advokatski tim porodice Stojnić uputio je izjavu za javnost u kojoj se navodi: 


- Nakon niza nezakonitih radnji, pravnog nasilja i nasrtaja na porodicu Stojnić, porodica Stojnić se obratila Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH čija su sva tri državna ombudsmena nakon provedenog postupka utvrdila niz povreda ljudskih prava i sloboda, koju je Općina Stari Grad nacinila porodici Stojnić. U skladu s tim, Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH je naložila niz preporuka Općini Stari Grad, od kojih je svakako najvažnija ona kojom se nalaže Opcinskom vijeću Stari Grad da ponovo razmatra ponudu vezanu za Tesla PUB. Svakako je bitno napomenuti da je ovo jos jedan dokaz da Općina Stari Grad i njen načelnik sistemski krše ljudska prava porodice Stojnić.


Advokatski tim ističe i da su ombudsmani u svom stavu, također, ukazali na "obaveze općinskog vijeća, koje je najvažniji organ vlasti u jednoj općini, te da je svaki općinski načelnik obavezan da poštuje odluke općinskog vijeća bez obzira kakvim su pritiscima i ucjenama izloženi vijećnici, kao što je to slučaj u Općini Stari Grad".


- Načelnik Hadžibajrić je nedavno, putem općinske službe, oglasio tender za taj prostor, a neki općinski službenici su vrbovali pojedine kontraverzne osobe da se prijave za taj prostor te i tako izvše pritisak na porodicu Stojnić, a krajnji cilj je da budu, kako načelnik lično kaže, otjerani iz Starog Grada, i da će on to da učini, to jeste da ih otjera, naglašava se u izjavi advokatskog tima porodice Stojnić


A šta se sve navodi u Preporuci Institucije  ombudsmena za ljudska prava BiH upućene Općinskom vijeću Općine Stari Grad, možete čitati u priloženoj dokumentaciji.  

 

stojnic-ombudsmeni-1
stojnic-ombudsmeni-2
stojnic-ombudsmeni-3
stojnic-ombudsmeni-4

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook