OGORČENI SINDIKAT TVRDI

Kriminal u ZOI '84: Hubijar uveo nezakonit minimalac radnicima, a svom vozaču dao plaću 1.126 maraka

Hronika13.11.17, 19:08h

Kriminal u ZOI '84: Hubijar uveo nezakonit minimalac radnicima, a svom vozaču dao plaću 1.126 maraka

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

Ured za borbu protiv korupcije KS otkriva veliki korupcijski kriminal građevinske mafije: Kako se pogodovalo lobijima

Poznato je da su u KS izgrađene brojne zgrade mimo pravila i procedura, ali i...

Bosanski mafijaški bos propjevao: Darko Elez otkrio gdje je zakopano tijelo plaćenog ubice sa Sokoca?!

U narednim danima bi trebalo da budu izdate naredbe za ekshumaciju, ukoliko s...

Sarajka u šoku kad je vidjela rang-listu: Za rad u 13 škola dobila nula bodova! 'To bi bio mobing nad članovima komisije'

- Kada neko ima nula bodova, ja obavim razgovor, ali ne mogu zvanično tražiti...

Stanivuković otvoreno u CD-u: 'Kako sam otkrio aferu kisik... Spreman sam da odgovaram i idem u zatvor!'

Ovo je ili najveći kriminal ili najveći zločin! Ko može garantovati koji je k...

Poslušajte brutalni govor Senada Pećanina koji je uzdrmao pravosudne i policijske organe u KS: Sarajlije, šta se dogodilo s vama?!

Ako su oni zločinci, kriminalci i snobovi, mi nećemo i ne moramo biti robovi!...

Preporodit će se Bjelašnica i Igman: Vlada KS ulaže preko dva miliona KM u modernizaciju sarajevskih planina

Izgradnja novog vertikalnog transporta i rekonstrukcije postojećeg sistema na...

Veljko Belivuk u iskazu tvrdio da mu je Vučić tražio razne usluge, evo i koje: Oko dvije stvari se nisu mogli usaglasiti

Riješio sam lijepo da kažem sve o mom odnosu sa predsjednikom Srbije Aleksand...

Ovo su načini i tehnike kako se pere novac u Bosni i Hercegovini: Razvijeno i nekoliko novih metoda

Metode i tehnike pranja novca koje koriste kriminalci u BiH svakodnevno se mi...

Od Arkana, preko Legije, do Vučića: Stvarni život 'Srpske majke' - ko je Svetlana Ražnatović izvan estrade?

Nema faktički medija u zemlji, pa ni u regionu, koji u redovnim intervalima n...

Zloglasni Velja Nevolja bio 'Bošnjak': Tajni život balkanske mafije... Kako su sve skrivali svoj identitet?

Nije novost da se mafijaši kriju iza lažnih isprava. Takođe, za te usluge spr...

24 SATA

Jedno je imati stresan dan, a drugo dolaziti s 'grčem u želucu': Znate li šta se sve događa s organizmom kad izgarate na poslu?

Pandurević o Dodiku: On je sada ucijenjen političar i ja se zbog toga plašim njegovih političkih odluka

Političar u Srbiji u praznoj sali: Izvolite, ako vi imate nekih pitanja...

Savjet majstora: Jedan predmet koji nikada ne biste smjeli stavljati u veš- mašinu

Redakciji Faktora obratili su se pismom uposlenici sarajevskog preduzeća ZOI '84 koji tvrde kako je stanje u ovoj firmi "haotično" otkako je prije tri godine Midhat Hubijar preuzeo funkciju direktora

 

 

Reakcija radnika ZOI '84 stigla je u jeku međusobnih optužbi koje posljednjih dana pljušte između direktora ovog javnog preduzeća Midhata Hubijara i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

 

Radnici u pismu navode, piše Faktor.ba,  da se ograđuju od izjava Midhata Hubijara u medijima i tvrde da direktor Hubijar već treću godinu "vrši teror nad radnicima ZOI '84".

 

- Mobing, premještaji, prijetnje, otkazi, samo je dio onoga što se radi u ZOI-u. Notorne su laži to što se daje u javnost da je premijer Elmedin Dino Konaković ostao dužan ovoj firmi. To svi radnici ovoga preduzeća znaju. Neka se malo ispitaju dugovi Midhata Hubijara i koliku je štetu napravio ZOI '84 otkada je direktor - navodi se u pismu koje je potpisano samo sa "radnici ZOI '84".

 

Uprkos izjavama direktora Hubijara da ovo preduzeće pozitivno posluje, da se plaće radnicima redovno isplaćuju i dugovi izmiruju, uposlenici ZOI '84 pišu kako posljednje tri godine rade na minimalcu te da je 90 posto radnika tužilo preduzeće. Navode i da ZOI ima 220 hiljada KM neizmirenih dugova za vodu, struju, smeće i ostale komunalije.

 

Rašid Selimović, predsjednik Sindikata ZOI '84, za Faktor kaže da Hubijar u ovom preduzeću provodi samovolju, smjenjuje i postavlja kako koga hoće.

 

- Dolaskom na mjesto direktora Hubijar je uveo nezakonit minimalac 366 maraka, a u istom periodu od januara 2015. kada je nama uveden minimalac, svom vozaču isplaćuje plaću bruto 1.126 maraka. Svojim pulenima pravi ugovore o djelu i daje im razne vidove stimulacija. Otpustio je 46 radnika koji su tužili preduzeće. Neki su već dobili tužbe i vraćeni su na posao, a pokrenuli smo i niz krivičnih prijava zbog minimalca. ZOI '84 će doći u još daleko težu situaciju nego što je sada – kaže Selimović.

 

Selimović tvrdi da je direktor Hubijar pod zaštitom kantonalnog ministra privrede Muharema Šabića koji nastoji izbjeći da se na dnevni red Skupštine KS stavi izvještaj o poslovanju ZOI za 2016. godinu.

 

- Hvalili su se da su sezone najbolje poslije rata, da su prihodi odlični, da će ZOI o svom trošku renovirati hotel "Igman"... Međutim, od toga nema ništa, pare su nestale. Hubijar nam nije uplatio ni doprinose za 2013. i 2014. godinu iako je bio obavezan po sanacionom planu da to izmiri - govori Selimović.  

 

Dodaje da manji dio novca od prihoda koje ostvari ovo preduzeće završi u blagajni ZOI '84, ali radnici sumnjaju da je više stotina hiljada maraka "završilo u privatnim džepovima".

 

- Upozoravali smo da se ne izdaju računi, da pare završavaju u privatnim džepovima, ali Hubijar na sve to nije reagovao. Naša uposlenica koja je radila reviziju gotovine ustanovila je da danima nisu dolazili pazari sa Igmana i Bjelašnice i pojavila se velika razlika u PDV-u, oko 76.000 maraka. I za to smo predali krivičnu prijavu – kaže predsjednik Sindikata ZOI '84.

 

Selimović ističe da se nekolicina "Hubijarovih ljudi" direktno upliće u rad Sindikata, da prijete radnicima i vrše pritisak na njih da potpišu peticiju za smjenu predsjednika Sindikata.

 

- Radnici daju punu podršku premijeru Konakoviću. Vlada Kantona Sarajevo treba poslati inspekciju, policijske i nadležne agencije koje će detaljno ispitati dokumentaciju o poslovanju ZOI '84 – zaključuje Rašid Selimović.

 

Posjećanja radi, DEPO Portal je u više navrata pisao o katastrofalnom načinu na koji Hubijar upravlja ovim javnim preduzećem, a poslednja afera vezana je za njegovo potpuno nerazumno odbijanje da se čuveni ruski balet na ledu održi u olimpijskoj dvorani Zetra, zbog čega je ovaj svjetski događaj prebačen u Tuzlu.

 

(Faktor/DEPO Portal/ak)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!