OGORČENI SINDIKAT TVRDI

Kriminal u ZOI '84: Hubijar uveo nezakonit minimalac radnicima, a svom vozaču dao plaću 1.126 maraka

Hronika13.11.17, 19:08h

Kriminal u ZOI '84: Hubijar uveo nezakonit minimalac radnicima, a svom vozaču dao plaću 1.126 maraka

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

Loši nastavni sadržaji glavni uzrok loših rezultata PISA testiranja... 'Prosječni' i nadareni učenici nisu bili predmetom analiza

Obrazovni sistem, bolje rečeno obrazovni sistemi u BiH, kako se dodaje u saop...

Veliki planovi nove uprave ZOI '84: Žele vratiti olimpijski sjaj Bjelašnici i Igmanu

Iz preduzeća su također danas najavili da namjeravaju Igman učiniti planinom ...

Štrajk za veće koeficijente i bolje obrazovanje u Zagrebu okupio desetke hiljada ljudi: Plenkoviću su poručili OVO

Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec rekao ...

Čengić-Vila: Zaštitar kasina pucao u muškarca koji je izvršio razbojništvo, kriminalac pobjegao

- Tom prilikom je otuđen određeni iznos novca, nakon čega je zaštitar koji je...

Da li je Edin Selimić istinski sindikalni lider ili politički manipulator?

U jednom gostovanju na javnom servisu, uoči štrajka, na ponudu ministrice pra...

Javna tajna: Ko ubija policajce u BiH, ko štiti ubice, a kako se montiraju procesi...?

“Ubiju policajce i nikome ništa. Pa čemu se onda možemo mi, obični smrtnici, ...

Kemal Dizdarević o torturi na KCUS-u: Radovan je čistio narode, a 'seka i braco' zemlju od doktora i samomislećih ljudi

Bukvalno su me otjerali iz moje zemlje i ugrozili moju djecu, rekao je Dizdar...

Ispitajte Begu Gutića, on ima informacije iz prve ruke o 'izvlačenju' milionskih iznosa iz Direkcija za ceste TK!

„Pozivamo nadležna tužilaštva da istraže navode jer se radi o osobi koja svoj...

Zdravstveni radnici u KS izlaze na ulice: Propao još jedan sastanak, protesti 7. oktobra

Predsjednik Sindikata JU Apoteke Sarajevo i član pregovaračkog tima Kemo Deli...

Malverzacije s kartama, krađa goriva, nenaplaćeni računi... Izvještaj o poslovanju 'ZOI '84' za 2018. bez podrške Skupštine KS

Direktor tog preduzeća Kenan Magoda koji obavlja tu funkciju tri mjeseca, naz...

24 SATA

Kakvo ludilo u Beču: Njemačka vodila cijelu utakmicu, dvije minuta prije kraja Hercegovci napravili preokret do pobjede!

Španjolska na korak do polufinala Europskog rukometnog prvenstva

Identificirana tijela trojice Zeničana, sutra dženaza Muhamedu Šišiću

Sve bih ja, kad bih bio Bakir: Izetbegović (po)nudi(o) nagodbu - smijenite Dinu, ne dirajte mi Sebiju, ostavit ću vam Fortu?!

Redakciji Faktora obratili su se pismom uposlenici sarajevskog preduzeća ZOI '84 koji tvrde kako je stanje u ovoj firmi "haotično" otkako je prije tri godine Midhat Hubijar preuzeo funkciju direktora

 

 

Reakcija radnika ZOI '84 stigla je u jeku međusobnih optužbi koje posljednjih dana pljušte između direktora ovog javnog preduzeća Midhata Hubijara i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

 

Radnici u pismu navode, piše Faktor.ba,  da se ograđuju od izjava Midhata Hubijara u medijima i tvrde da direktor Hubijar već treću godinu "vrši teror nad radnicima ZOI '84".

 

- Mobing, premještaji, prijetnje, otkazi, samo je dio onoga što se radi u ZOI-u. Notorne su laži to što se daje u javnost da je premijer Elmedin Dino Konaković ostao dužan ovoj firmi. To svi radnici ovoga preduzeća znaju. Neka se malo ispitaju dugovi Midhata Hubijara i koliku je štetu napravio ZOI '84 otkada je direktor - navodi se u pismu koje je potpisano samo sa "radnici ZOI '84".

 

Uprkos izjavama direktora Hubijara da ovo preduzeće pozitivno posluje, da se plaće radnicima redovno isplaćuju i dugovi izmiruju, uposlenici ZOI '84 pišu kako posljednje tri godine rade na minimalcu te da je 90 posto radnika tužilo preduzeće. Navode i da ZOI ima 220 hiljada KM neizmirenih dugova za vodu, struju, smeće i ostale komunalije.

 

Rašid Selimović, predsjednik Sindikata ZOI '84, za Faktor kaže da Hubijar u ovom preduzeću provodi samovolju, smjenjuje i postavlja kako koga hoće.

 

- Dolaskom na mjesto direktora Hubijar je uveo nezakonit minimalac 366 maraka, a u istom periodu od januara 2015. kada je nama uveden minimalac, svom vozaču isplaćuje plaću bruto 1.126 maraka. Svojim pulenima pravi ugovore o djelu i daje im razne vidove stimulacija. Otpustio je 46 radnika koji su tužili preduzeće. Neki su već dobili tužbe i vraćeni su na posao, a pokrenuli smo i niz krivičnih prijava zbog minimalca. ZOI '84 će doći u još daleko težu situaciju nego što je sada – kaže Selimović.

 

Selimović tvrdi da je direktor Hubijar pod zaštitom kantonalnog ministra privrede Muharema Šabića koji nastoji izbjeći da se na dnevni red Skupštine KS stavi izvještaj o poslovanju ZOI za 2016. godinu.

 

- Hvalili su se da su sezone najbolje poslije rata, da su prihodi odlični, da će ZOI o svom trošku renovirati hotel "Igman"... Međutim, od toga nema ništa, pare su nestale. Hubijar nam nije uplatio ni doprinose za 2013. i 2014. godinu iako je bio obavezan po sanacionom planu da to izmiri - govori Selimović.  

 

Dodaje da manji dio novca od prihoda koje ostvari ovo preduzeće završi u blagajni ZOI '84, ali radnici sumnjaju da je više stotina hiljada maraka "završilo u privatnim džepovima".

 

- Upozoravali smo da se ne izdaju računi, da pare završavaju u privatnim džepovima, ali Hubijar na sve to nije reagovao. Naša uposlenica koja je radila reviziju gotovine ustanovila je da danima nisu dolazili pazari sa Igmana i Bjelašnice i pojavila se velika razlika u PDV-u, oko 76.000 maraka. I za to smo predali krivičnu prijavu – kaže predsjednik Sindikata ZOI '84.

 

Selimović ističe da se nekolicina "Hubijarovih ljudi" direktno upliće u rad Sindikata, da prijete radnicima i vrše pritisak na njih da potpišu peticiju za smjenu predsjednika Sindikata.

 

- Radnici daju punu podršku premijeru Konakoviću. Vlada Kantona Sarajevo treba poslati inspekciju, policijske i nadležne agencije koje će detaljno ispitati dokumentaciju o poslovanju ZOI '84 – zaključuje Rašid Selimović.

 

Posjećanja radi, DEPO Portal je u više navrata pisao o katastrofalnom načinu na koji Hubijar upravlja ovim javnim preduzećem, a poslednja afera vezana je za njegovo potpuno nerazumno odbijanje da se čuveni ruski balet na ledu održi u olimpijskoj dvorani Zetra, zbog čega je ovaj svjetski događaj prebačen u Tuzlu.

 

(Faktor/DEPO Portal/ak)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!