Svjetski dan štednje

Centralna banka BiH objavila nove podatke: Provjerite kolike su štediše Bosanci!

Hronika31.10.17, 11:27h

Centralna banka BiH objavila nove podatke: Provjerite kolike su štediše Bosanci!
Tokom prethodnih pet godina, evidentan je kontinuiran snažniji porast depozita u domaćoj valuti

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) svim građanima i poslovnim bankama čestita 31. oktobar – Svjetski dan štednje, koji bh. građani i ove godine obilježavaju s najvećim zabilježenim iznosom štednih uloga do sada, kažu iz CBBiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Zatim dodaju da prema podacima CBBiH, depoziti građana čine 57,6 posto ukupnih depozita u komercijalnim bankama, te su, uz kontinuiran rast u 2017. godini, na kraju septembra dosegli, do sada, najviši zabilježeni nivo od 11,02 milijarde konvertibilnih maraka (KM).

 

Prema ročnoj strukturi, oročeni i štedni depoziti u septembru 2017. godine iznosili su 5,44 milijarde KM, što predstavlja 49,4 posto ukupnih depozita stanovništva, a od toga kratkoročni depoziti (s rokom oročenja kraćim od godinu dana) imali su 504 miliona KM ili 9,3 posto, a dugoročni 4,94 milijarde KM ili 90,7 posto. Transakcioni računi i depoziti po viđenju iznosili su 5,58 milijardi KM ili 50,6 posto ukupnih depozita stanovništva.

 

Tokom prethodnih pet godina, evidentan je kontinuiran snažniji porast depozita u domaćoj valuti, jer su na kraju 2012. godine učestvovali u ukupnim depozitima stanovništva sa 36,4 posto, a sada su dostigli gotovo 50 posto. Tako, depoziti stanovništva u KM valuti iznose pet milijardi KM i imaju 45,4 posto učešća u ukupnim depozitima, a depoziti u eurima iznose 5,47 milijardi KM i imaju učešće od 49,6 posto. Depoziti u ostalim stranim valutama iznose 549 miliona KM i imaju učešće pet posto u ukupnim depozitima stanovništva.

 

(Anadolija, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook