Zašto šuti BHRT

Poraz javnog servisa: Il' je pukla traka il' je Sebija naredila... Kako je intervju prešao u drugo agregatno stanje?!

Front26.10.17, 13:16h

Poraz javnog servisa: Il' je pukla traka il' je Sebija naredila... Kako je intervju prešao u drugo agregatno stanje?!
To što nismo dobili nikakvo obrazloženje nas navodi na pomisao da je intervju otkazan od strane direktorice KCUS-a, koja to nije ni demantirala. Od ranije znamo da gospođa Izetbegović ima 'dobre veze', što je i njen suprug naveo kao njenu prednost, kaže Marić

 

Izvor: 6yka.com; Piše: Elvir Padalović

 

BHRT je juče u toku dana otkazao emitovanje najavljenog intervjua sa suprugom bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića, direktorkom Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo Sebijom Izetbegović.

 

Iz javnog servisa nije upućeno nikakvo službeno obrazloženje čitave situacije, ali je zato uredno iz pregleda programa uklonjena najava o terminu emitovanja snimljenog intervjua sa direktorkom.

 

Potvrdio je tu infomaciju za medije direktor BHT-a Mario Vrankić.

 

"Neće biti emitovan intervju, to je sve što mogu reći", rekao je dorektor Vrankić.

 

U javnosti se odmah pojavile brojne spekulacije o tome zašto je i da li je po "nečijoj" naredbi otkazan intervju. Mnogi su naveli kako se radi o hiru direktorke koja nije bila zadovoljna komentarima koji su se pojavili nakon objavljene najave intervjua. 

 

Naime, u samoj najavi emisije prikazan je dio intervjua u vezi sa odlaskom ljekara iz centra, kojim rukovodi izjavivši kako doktori nikud nisu otišli te da ona samo "posprema stvari"

 

Jedan dio njene izjave posebno je zanteresovao javnost. Društvene mreže usijale su se zbog slijedeće rečenice:

 

“A gdje su otišli? Dva kilometra daleko od Kliničkog centra. Nisu oni otišli nigdje. Oni su samo prešli u drugo agregatno stanje”, rekla je ona.

 

Iako je sama najava intervjua izazvala ogromnu pažnju javnosti, intervju nije objavljen pa je javnost ostala uskraćena za sigurno zanimljive stavove direktorke jedne javne zdravstvene ustanove. 

 

Također javnost ima pravo znati zbog čega je još jedna javna ustanova - BHRT - izbacio ovaj intervju iz emitovanja, te da li je bilo nekih pritisaka na rukovodstvo ove kuće da se intervju ne emituje?

 

Bivši direktor BHRT-a Mehmed Agović za agenciju Partija je izjavio kako je u ovom slučaju BHRT podlegla političkim pritiscima, te da je otkazivanjem BHRT „prihvatilo politički nalog da ne objavi program koji su proizveli za javnost, a koja usput i plaća tu proizvodnju“. 

 

Direktor Medija centra iz Sarajeva Boro Kontić, iako raspolaže sa malo informacija o samom događaju, otkazivanje emisije smatra poražavajućim.

 

"To je poraz da javni servis koji najavljuje sadržaj ga otkaže bez objašnjenja. Je li pukla traka, jel se intervjuisana naljutila, da li su ljudi shvatili da intervju valja ili ne valja, i ne zna šta već. Oni čija je zadaća da javnosti nude odgovore na ključna pitanja, da objašnjavaju šta se događa u državi nisu sposobni da iznesu prosto objašnjenje o čemu se radi. To je zapravo najporaznije u cijeloj priči", rekao je Kontić za BUKU.


Politička analitičarka Ivana Marić ističe kako bahatost političkih moćnika i članova njihove porodice u BiH ovim činom prelazi u novu dimenziju. 

 

"Ovo nam pokazuje koliko ne poštuju medije i novinare, ali i koliko se ne boje reakcije javnog mnijenja" kaže Marić za BUKU.


Prvo, smatra, to što se intervju sa direktoricom KCUS-a najavljuje kao ekskluzivni je pogrešno. Komuniciranje direktora javnih ustanova da medijima bi trebali da bude uobičajena pojava, a ne ekskluziva. Time se pokazuje koliko se direktorica izdigla iznad građana i medija.

 

"Druga stvar je to što je pompezno najavljivan intervju naprasno i bez ikakvog obrazloženja otkazan. Koliko morate biti bezobzirni da, zbog nezadovoljstva svojim intervjuom, omalovažite novinare i javni servis. To što nismo dobili nikakvo obrazloženje nas navodi na pomisao da je intervju otkazan od strane direktorice KCUS-a, koja to nije ni demantirala. Od ranije znamo da gospođa Izetbegović ima 'dobre veze', što je i njen suprug naveo kao njenu prednost", ističe naša sagovornica.

 

Prema njenom mišljenju, sada samo imali priliku da se još jednom uvjerimo u moć njenih dobrih veza jer jer ovo presedan da je najavljeni intervju otkazan.

 

Dok ne saznamo šta se dogodilo sa spornim intervjuom, javnost može da se zasad zadovolji činjenicom da intervjua jednostavno nema. Ili što bi se popularno reklo - intervju nije nestao, samo je prešao u neko drugo agregatno stanje. Baš kao i javni servis.

 

(6yka.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook