odluka na pomolu

Šta će stajati u tekstu ploče na Vijećnici, a da odgovara stvarnim historijskim činjenicama?

Hronika25.10.17, 19:51h

Šta će stajati u tekstu ploče na Vijećnici, a da odgovara stvarnim historijskim činjenicama?
Miro Lazović kazao je da ploča na Vijećnici treba da ostane, ali da njen sadržaj treba da doživi određene promjene i to tako da odgovara stvarnim historijskim činjenicama

 

 
Gradsko vijeće Sarajeva na današnjoj sjednici usvojilo je inicijativu vijećnika Mire Lazovića za otvaranje procedure o statusu i tekstu ploče na ulazu u Vijećnicu. Uz prijedlog vijećnika Velije Katice iz SDA, usvojen je zaključak da se formira ekspertna komisija za ovo pitanje koju će činiti članovi kolegija Gradskog vijeća, predstavnici Komisije za nacionalne spomenike BiH, jezičari, te relevantni historičari koji će predložiti konačni tekst ploče- piše Oslobodjenje

 

Miro Lazović kazao je da ploča na Vijećnici treba da ostane, ali da njen sadržaj treba da doživi određene promjene i to tako da odgovara stvarnim historijskim činjenicama.

 

- Moj stav je da bi u sadržaju teksta te ploče trebalo stajati da su Vijećnicu zapalili pripadnici tzv. vojske Republike Srpske, a ne kako sada stoji srpski zločinci. Grupa koja je formirana će u konačnici predočiti konačni tekst te ploče koja će odgovarati historijskim činjenicama, a ne buditi kolektivnu odgovornost bilo kog naroda, naveo je Lazović.

 

(DEPO PORTAL/MR)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!