strateško planiranje održano u sarajevu

SDP BiH spreman za izbore 2018: Šta sadrži nacrt Izbornog programa? Rješenja nudi 'Plan 10'...

Front21.10.17, 19:48h

SDP BiH spreman za izbore 2018: Šta sadrži nacrt Izbornog programa? Rješenja nudi 'Plan 10'...
Ovo je prvi put da je neka politička partija u BiH direktno uključila građane u izradu svog izbornog programa

 

 

Socijaldemokratska partija BiH je na Strateškom planiranju, održanom danas u Sarajevu, predstavila nacrt Izbornog programa za Opće izbore 2018. godine, koji nosi naziv Plan 10.


Današnja promocija nacrta ovog programa, između ostalog, rezultat je obilaska više od 50 gradova širom BiH tokom ove godine. Na javnim tribinama u ovim gradovima zainteresirani građani su ispunjavanjem anketnih listova mogli odabrati svoje prioritete iz raznih oblasti, koji su naknadno ugrađeni u nacrt Izbornog programa.


Ovo je prvi put da je neka politička partija u BiH direktno uključila građane u izradu svog izbornog programa.


Osim prijedloga građana, članova i simpatizera SDP BiH, na izradi nacrta Izbornog programa, bili su uključeni i predstavnici akademske zajednice, eminentni stručnjaci iz raznih oblasti, kao i članovi Savjeta i Odbora SDP BiH.


Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, u svom govoru je istaknuo kako izradom Plana 10 SDP ima namjeru kreirati jednu sasvim novu političku paradigmu u BiH.


„Bitno je da ljudi ove zemlje znaju da SDP želi da svi u ovoj državi budu ravnopravni. Da svi građani imaju ista prava i istu šansu, kao i da svi budu jednaki pred zakonom u svakom dijelu BiH. Radnicima trebamo objasniti da želimo i znamo kako učiniti da oni imaju veće plate, sigurnija radna mjesta i bolje uslove rada.

 

sdp-nermin-niksic


Trebamo jasno reći građanima da želimo i imamo plan kako da njihova djeca imaju bolje vrtiće, škole i fakultete. Moramo ih uvjeriti da vlast koju vodi SDP znači da će svi imati priliku da se školuju, a ne da će to biti privilegija i mogućnost onih koji to mogu platiti. Moramo svima objasniti da vlast koju vodi SDP znači da će svi u BiH biti zdravstveno osigurani i da će imati pristup osnovnom zdravstvenom paketu usluga, i zaposleni i nezaposleni, i studenti i penzioneri…“, naveo je, između ostalog, Nikšić.


U nacrtu Izbornog programa ponuđena su rješenja SDP-a velikog broja akutnih problema iz deset cjelina, pod nazivima Plan za ekonomiju, Plan za pravdu, Plan za mlade, Plan za kulturu i sport, Plan za ekologiju i turizam, Plan za obrazovanje, Plan za zdravstvo, Plan za pravedno društvo, Plan za EU, NATO i dijasporu i Plan za reformu javne uprave.


SDP je prva politička organizacija u BiH koja je svoj nacrt Izbornog programa predstavila godinu dana prije održavanja Općih izbora, međutim, nacrt nije finalan, te će se on i u narednom periodu nadograđivati.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook