Dramatično u Parlamentu RS-a

Borenović: Zaustavili smo rad parlamenta RS-a kako bi ga sačuvali od dalje anarhije, neleganosti, nezakonitosti...

Hronika17.10.17, 20:23h

Borenović: Zaustavili smo rad parlamenta RS-a kako bi ga sačuvali od dalje anarhije, neleganosti, nezakonitosti...
-Izglasali su dnevni red po kojem će se raspravljati i o revizorskom izvještaju, koga neće imati ko da obrazloži, jer su razriješili dužnosti glavnog revizora - rekao je on ističući da to potvrđuje politički pritisak na rad Glavne službe za reviziju

 

Poslanik Narodne skupštine RS-a Branislav Borenović izjavio je večaras da opozicija nije blokirala rad parlamenta, već “zaustavila njegov nelegalan rad”.

 

Istakao je da opozicija samo traži poštivanje zakona i skupštinskog poslovnika.

 

-Zaustavili smo rad parlamenta RS-a, kako bi ga sačuvali od dalje anarhije, neleganosti, nezakonitosti i urašavanja. I to je naš demokratski i korektan odnos prema Narodnoj skupštini - dodao je Borenović.

 

Tražili su, kaže, da se dopuni dnevni red, te razmatra stavljanje van snage odluke o razriješenju glavnog revizora, te rezolucija o strateškim ciljevima RS-a do 2023., kao i ko je pozvao policiju na prošlu sjednicu parlamenta, ali to nije prihvaćeno.

 

Istakao je da je parlament mjesto i za one koji nisu u vladajućoj većini.

 

Poslanik NDP-a Dragan Čavić izjavio je večeras da je opozicija, nažalost, prisiljena da primjenjuje i ove mjere parlamentranog rada, jer vladajuća većina u Narodnoj skupštini ne poštuje Poslovnik o radu i zakone.

 

-Dara je prevršila mjeru - rekao je Čavić novinarima.

 

Podsjetio je da su prvo trebalo da se izjasne o zapisniku s prošle sjednice, ali da on nije dostavljen na izjašnjavanje, a odbjeni su i drugi njihovi zahtjevi za proširenje dnvenog reda.

 

-Izglasali su dnevni red po kojem će se raspravljati i o revizorskom izvještaju, koga neće imati ko da obrazloži, jer su razriješili dužnosti glavnog revizora - rekao je on ističući da to potvrđuje politički pritisak na rad Glavne službe za reviziju.

 

Dodao je da ne blokiraju rad institucija, već nezakonitost.

 

-Kada budu poštovali poslovnik, zakone i Ustav bit će moguće nastaviti rad parlamenta. Do tada, s žaljem konstatujem da tih uvjeta nema - kazao je.

 

I poslanik SDS-a Vukota Govedarica je rekao da su ovo trebalo uraditi 2014. godine, jer “vlast u RS-u ne bi bila bahata kao što je danas i ne bi u parlamentu bilo sedam 'preletača'”.

 

- Ako poslanici vladajućih stranaka ozbiljno ne razmisle kuda ovo ide, branit ćemo parlament od daljeg poniženja - dodao je on.

 

Sjendica parlamenta još nije nastavljena.

 

(Fena/aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook