Šta bi svi trebali da znaju

Kada je unos soli poželjan? Pogledajte šest situacija kada vam može spasiti život...

Lifestyle17.10.17, 15:31h

Kada je unos soli poželjan? Pogledajte šest situacija kada vam može spasiti život...
Sportisti koji se duže vrijeme naprežu u aktivnostima treba da povećaju unos soli. Hiponatrenija je stanje koje se prepoznaje po vrtoglavici, konfuziji, slabosti, a može da dovede i do smrtnog ishoda

 

Neke aktivnosti mogu da dovedu do povećane potrošnje soli i njenog izbacivanja iz organizma pa je potrebno da je nadoknadimo. Ovo su samo neke od situacija kada morate da povećate količinu soli koju konzumirate.

 

Planirate da učestvujete u maratonu ili nekim zahtevnijim treninzima

 

Sportisti koji se duže vrijeme naprežu u aktivnostima treba da povećaju unos soli. Hiponatrenija je stanje koje se prepoznaje po vrtoglavici, konfuziji, slabosti, a može da dovede i do smrtnog ishoda. Do nje dolazi kada se ljudi previše znoje i unose dosta vode kako bi ostali hidrirani, ali ne unose ujedno i dovoljno soli.

 

Živite u toploj i sparnoj klimi

 

Još jednom, prekomjerno znojenje dovodi do smanjenja soli. Ako ste se prepoznali onda dodajte malo soli svemu što namjeravate da konzumirate.

 

Imate neko od oboljenja

 

Gubitak soli može da bude i znak bolesti bubrega kada tijelo ne može da održi neophodan nivo soli u organizmu. Simptomi su takođe hiponatrenija i prateći simptomi.

 

Uzimate neki diuretik


Neki lijekovi, pogotovo diuretici mogu da dovedu do disbalansa minerala i dolazi do povećanja izlučivanja.

 

Stariji ste i vaše sjećanje je maglovito

 

Stariji, posebno oni preko 80 godina mogu da osjećaju poboljšanje moždanih funkcija ako unesu više soli. Istraživanje je pokazalo da za razliku od onih koji su smanjili unos soli, starije osobe koje su povećale unos lakše mogu da se prisjete nekih stvari iz prošlosti.

 

Bolujete od ovog rijetkog poremećaja

 

Barterov sindrom može da utiče na proces obrade soli u vašim bubrezima. Ukratko, veće količine soli završavaju u vaš urin, a nedovoljno se apsorbuje u organizam. Stanje je rijetko i zavisi od genetskih anomalija. Simptomi su povraćanje, ekstremna žeđ i žudnja za soli.

 

(Telegraf.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!