Sarajevski imam za DEPO Portal

Muhamed ef. Velić ogorčen zbog posmrtnog linča Donne Ares: Da je Bog htio da svi budu iste vjere, On bi to i učinio...

Hronika12.10.17, 11:47h

Muhamed ef. Velić ogorčen zbog posmrtnog linča Donne Ares: Da je Bog htio da svi budu iste vjere, On bi to i učinio...
Takav govor je neprimjeren jednom vjerniku i njegovim rječniku. Smatram krajnje nepristojnim komentare koje ste naveli , kaže za DEPO Portal sarajevski imam Muhamed ef. Velić

 

Dio bh. javnosti ostao je zgrožen komentarima na web portalima i društvenim mrežama o načinu ukopa poznate bh. pjevačice Donne Ares. Mnogi, koji se predstavljaju vjernicima-muslimanima, osuli su paljbu po pokojnoj Bišćanki i njenoj porodici, jer je sahranjena ateistički na Gradskom mezarju u svom rodnom gradu.

 

Posmrtni linč Azre Kolaković, koja je izgubila dugogodišnju bitku s rakom, počeo je još dok se zemlja na njenom kovčegu nije ni slegla.

 

'Sad mi nje nije žao, a bilo mi je žao jer mislila sam da je muslimanka', 'ateista glupača glupa, ovakvih mi uopće nije žao koji ne vjeruju u Allaha, eto ko životinju su je zakopali', 'E za koga vi dovite, fuj Bože sačuvaj! E sad nek gori!!!', samo su neki od komentara koje su ostavili ljutiti vjernici, jer je Azra Kolaković 'izašla iz vjere'.


- Takav govor je neprimjeren jednom vjerniku i njegovim rječniku. Smatram krajnje nepristojnim komentare koje ste naveli  - kaže za DEPO Portal sarajevski imam Muhamed ef. Velić, jer 'jedna od definicija vjere je i učtivo ponašanje i lijep govor'.

 

- Dakle, vjera nije samo vjerovanje, ona jeste primarno vjerovanje koje se u javnom diskursu manifestira i kao lijepo ponašanje, dobar odgoj i pristojno izražavanje - dodaje Velić. 

 

Na naše pitanje da li ove komentare treba shvatiti kao upozorenje da postajemo netolerantno društvo koje ne prihvata različitosti, Velić odgovara da 'u Kur’anu piše da je Bog htio da su svi ljudi vjernici ili, pak, jedne vjere - On bi to učinio tako, ali nije.'


- Mi vjerujemo da je stvar vjere kod jednog čovjeka primarno pitanje Božije Upute i Njegovog određenja, pa tek onda dolazi i čovjekov slobodan izbor. Tako da kako god okrenete, to su stvari koje su prvenstveno određene - predestinirane, naš ih slobodan izbor potvrđuje, i sve to uopće ne može i ne smije biti razlogom da neko ko se zove vjernikom neprimjereno reagira, da kazuje ružne riječi i ostavlje pogrdne komentare - kaže efendija Velić.


- U svakom slučaju, svako će odgovarati za svoja djela i svoje riječi. Bez obzira ko god bio. Po učenju islama, za ljude koje odluče da im se ispraćaj napravi bez obreda i ne na način vjerskog propisa, za njih se ne može ništa konkretno učiti niti klanjati, ali isto tako to ne smije biti razlogom da se govore ružne riječi niti iznose uvrede, to je nedopustivo - zaključuje u razgovoru za DEPO Portal Velić. 


On dalje navodi primjer Muhammeda, a.s., koji je ustao iz poštovanja prema jednoj jevrejskoj povorci, koja je prošla pored njega, a nosili su jednog svog umrlog i sahranjivali ga, kazavši da je to uradio iz poštovanja prema čovjeku, ljudskom biću, Allahovom stvorenju. 


- Fali nam ne samo poštovanja za drukčije, nego, čini mi se, nemamo nikako ni osjećaja za druge. Nismo sāmi na ovoj planeti i u ovom svijetu. Bog je Onaj Koji stvara, kontroliše i popravlja, nismo mi. On je stvorio sve ovo, Svemir, Zemlju i ovakav svijet u kojem živimo. Naše je da to poštujemo i da budemo dobri i još bolji. A to je stalan proces - kaže efendija Velić za DEPO Portal.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/M. Duhaček)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook