Milorad Dodik nakon oslobađajuće presude za Nasera Orića

Pozivam Srbe da napuste Sud BiH i dođu kod mene da se dogovorimo o daljim potezima! Problem je što Bošnjak sudi Bošnjaku...

Front09.10.17, 10:55h

Pozivam Srbe da napuste Sud BiH i dođu kod mene da se dogovorimo o daljim potezima! Problem je što Bošnjak sudi Bošnjaku...
Oslobađajuća presuda Naseru Oriću je dokaz da u ovoj zemlji nema kazne za evidentne zločine učinjene protiv Srba, ustvrdio je

 

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je oslobađajuća presuda za Nasera Orića "prilika da se rehabilituje priča o već zakazanom referendumu" u tom bh. entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH, "jer s ovakvim postupanjem nemaju ni minimalnu podršku Srba".

 

Pozvao je Srbe, koji rade u Sudu BiH da "napuste tu instituciju, jer je današnja presuda tačka preko koje se ne može preći", zbog čega poziva da se otkaže legitimitet Sudu i Tužilaštvu BiH.

 

Dodik je Srbe zaposlene u Sudu BiH pozvao da dođu na razgovor u institucije RS-a da bi se dogovorili o daljim potezima.

 

Očekuje i da srpski predstavnici u institucijama BiH zauzmu stav o tom pitanju, jer Sud i Tužilaštvo BiH, kako kaže, više nemaju podršku Srba.

 

- Oslobađajuća presuda Naseru Oriću je dokaz da u ovoj zemlji nema kazne za evidentne zločine učinjene protiv Srba - ustvrdio je.


Dodiku je sporno i što je predsjedavajući Sudskog vijeća u "slučaju Orić" bio Bošnjak, odnosno da "Bošnjak sudi Bošnjaku".

 

Sud BiH oslobodio je danas prvostepeno bivšeg komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.


(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook