Sud BiH donio presudu

Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni optužnice za ratni zločin

Hronika09.10.17, 09:21h

Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni optužnice za ratni zločin
Prema optužnici, u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili su tri zarobljenika srpske nacionalnosti, ali je tokom sudskog procesa odbrana dokazala da su nevini


Bivši komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine Naser Orić i pripadnik te armije Sabahudin Muhić oslobođeni su danas, u Sudu BiH, optužnice kojom je Tužilaštvo BiH nastojalo dokazati da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine.


Prema optužnici, u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili su tri zarobljenika srpske nacionalnosti, ali je tokom sudskog procesa odbrana dokazala da su nevini.

 

Tužilaštvo je izvodilo četiri vještaka i 14 svjedoka nastojeći dokazati krivicu, dok su s druge strane, odbrane Orića i Muhića iskazima 18 svjedoka te materijalnim dokazima u potpunosti negirale navode optužnice.

 

Suđenje je počelo krajem januara prošle godine, a Sud BiH je sredinom septembra 2015. potvrdio optužnicu u kojoj je Tužilaštvo navelo da su Orić i Muhić počinili zločine protiv ratnih zarobljenika.

 

Prema optužnici Orić je u tom periodu bio komandant Štaba teritorijalne odbrane Srebrenica i komandant Štaba oružanih snaga TO subregije Srebrenica, a Muhić pripadnik oružanih snaga TO Srebrenica.

 

Orić je u junu 2015. godine izručen BiH iz Švicarske gdje je uhapšen po potjernici Srbije. Izručenje Orića iz ekstradicionog pritvora u kojem je proveo 14 dana tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švicarski sud odlučio u korist BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook