'NAMJEŠTANJE' REZULTATA ILI NESTRUČNOST

Koliko su tačna istraživanja IPSOS-a: Dan pred izbore 2014. anketa promašila SVE!

Hronika30.09.17, 20:41h

Koliko su tačna istraživanja IPSOS-a: Dan pred izbore 2014. anketa promašila SVE!
Interesantno je da ovi predviđeni rezultati od prije četiri godine čak liče na ove koji su objavljeni prije par dana, izuzev da je HDZ ovaj put drugi

 


Ovih dana mnogo medijske pažnje posvetilo se objavljenim rezultatima ankete sarajevske agencije za istraživanje javnog mnijenja “Ipsos”, a koja se odnosila na mjerenje popularnosti političkih subjekata u BiH jednu godinu prije Općih izbora 2018. godine, piše Narod.ba.


Prema istraživanju koje Ipsos provodi kontinuirano duži vremenski period, odnosno prema posljednjem valu tog istraživanja provedenog sredinom septembra, dakle godinu dana prije izbora, situacija po pitanju pozicija pojedinih stranaka se nije znatno promijenila u odnosu na prethodnu godinu.


Tako prema njihovoj anketi, kada je riječ o stranakama u Federaciji, SDA je i dalje na prvom mjestu sa 31 posto podrške, a slijede HDZ s 21 posto, SDP 14 posto, Demokratska fronta 11 posto, SBB 7 posto itd.


Međutim, navodi portal Narod.ba, kada se analiziraju Ipsosova istraživanje godinu dana prije Općih izbora 2014. godine u BiH, pa čak i njihovo ispitivanje javnog mnijenja dan pred same izbora, te medijsko promoviranje tih rezultata, opravdano se treba upitati da li sarajevska agencija ili nestručno obavlja svoj posao ili objavljuje “namještene” rezultate, koji su produkt subjektivnih političkih uvjerenja od strane pristrasnih interesnih grupacija ili lobija?


Naime, prema rezultatima ankete Ipsosa jedan dan prije parlamentarnih Izbora 2014. godine u BiH, Demokratska fronta je bila uvjerljivo prva sa 24 posto podrške, SDA druga sa 21 posto, slijedi SDP na trećem mjestu sa 12 posto, SBB četvrta sa samo 11 posto, dok je HDZ čak peti sa 8 posto.

 

Interesantno je da ovi predviđeni rezultati od prije četiri godine čak liče na ove koji su objavljeni prije par dana, izuzev da je HDZ ovaj put drugi. Dakle, Ipsos je godinu dana prije zadnjih parlamentarnih izbora, kao i jedan dan prije tih izbora, objavio potpuno pogrešne rezultate, jer je u konačnici SDA bila prva, SBB uvjerljivo drugi, DF i HDZ u jedan mandat treći i četvrti, te SDP peti.  


Dakle, kada se uzme u obzir da je potpuno promašila rezultate u Federaciji, jer DF nije bio ni blizu drugi, a kamoli prvi kako su rezultati tvrdili, dok je SBB bio uvjerljivo drugi a ne četvrti kako su javnosti saopćili dan pred glasanje, ono što može i “laik” uočiti u rezultatima tada, kao i sada, je evidentna i kontinuirana podrška strankama i kandidatima slične ideološke provinijenecije ili profila, iako izborni rezultati kontinuirano potvrđuju suprotno! 


Činjenica da su tvrdili kako će Martin Raguž pobjediti za hrvatskog člana Predsjedništva 2014. godine definitivno ide u korist toj tezi, piše Narod.ba.


Portal napominje da kontinuirani (ne)namjerni promašaji, favoriziranje određenih kandidata i stranaka od strane rezultata Ipsosovih anketa možda jeste slučajnost, ali u državi koja je u vrhu koruptivnih zemalja u Evropi, treba se otvoreno upitati da li se ankete naručuju i što je pogubnije da li se naručuju čak i rezultati?


Da li su Ipsosovi skandalozni promašaji, koji bilježe između 70% – 100% netačnosti, uistinu ispitivanje javnog mnijenja, ili ipak predstavljaju fundamentalno oblikovanje javnog mnijenja kroz (ne)namjernu manipulaciju i pritisak na glasače, neka građani procijene sami.

 

(Narod.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook