biti majka, domaćica i (ne) raditi

Zamislimo mladu ženu, frizerku, koja se nakon odgoja dvoje djece želi zaposliti... Evo šta je čeka!

ŽENA iN22.09.17, 14:49h

Zamislimo mladu ženu, frizerku, koja se nakon odgoja dvoje djece želi zaposliti... Evo šta je čeka!
Ako se desetinama hiljada žena "ne isplati" zaposliti - kako da podržimo, ohrabrimo i omogućimo zapošljavanje žena?

 

Obrazlažući potrebu daleko glasnije i žešće borbe za zapošljavanje žena u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj BiH, potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić na svom Facebook profilu objavila je upečatljiv status kojim je na slikovit način pojasnila zašto se ova stranka snažno bori za zapošljavanje žena i zašto je to od vitalnog interesa za cijelu bh. zajednicu.


"Zamislimo mladu ženu, koja se, recimo, zove Irma, i koja ima 32 godine. Irma se proteklih sedam godina posvetila odgoju dvoje djece, dvije djevojčice od 7 i 3 godine. Po zanimanju je frizerka, i nakon sedam godina Irma se pokušava vratiti na tržište rada.


Ponuda koju Irma ima za novi početak u frizerskom salonu je 600 KM. Prosječna plata u Bosni i Hercegovini ove godine iznosi 849 KM, a prosječna plata u Irminom sektoru znatno je niža pa se ona smatra sretnom što je dobila ovu ponudu.


Cijena produženog boravka za Irminu stariju ćerku iznosi 200 KM, a cijena vtića za mlađu djevojčicu iznosi 180 KM. Ako na ovaj mjesečni iznos od 380 KM, dodamo cijenu radničkog mjesečnog kupona za javni prevoz (53 KM) te novac koji Irma potroši hraneći se van kuće (u minimalnom iznosu od 6 KM po danu), Irmina porodica dolazi do ispravnog zaključka da (gotovo) čitava Irmina plata odlazi na pokrivanja troškova njene odluke da se odvaži na izlazak iz kuće i ulazak u radnu snagu ove države.


Trenutno je u Kantonu Sarajevo preko 70.000 nezaposlenih osoba na birou. Od toga je preko 60 % žena. Koliko nas košta svaka nezaposlena osoba i koliko državu opterećuje pružanje, na primjer, zdravstvenog osiguranja nezaposlenim osobama?


Ako uzmemo u obzir da bi Irma na ovu neto platu u vidu doprinosa u penzioni i zdravstveni fond svaki mjesec uplaćivala preko 400 KM, onda naravno ne govorimo samo o Irminom interesu već i interesu države da se Irma i preko 40.000 drugih nezaposlenih žena u Kantonu Sarajevo zaposli.


Ako se desetinama hiljada žena "ne isplati" zaposliti - kako da podržimo, ohrabrimo i omogućimo zapošljavanje žena?


Tako što ćemo ciljano i strateški subvencionirati i finansirati one segmente brige koja tradicionalno pada na žene - briga za djecu i iznemogle roditelje. Zato ovdje ne govorimo isključivo o socijalnim politikama već o razvojnim politikama koje će doprinijeti da se, naravno, kako žene tako i muškarci finansijski osamostale te omoguće dostojanstven život sebi i svojim porodicama.


Ne možemo raditi i biti produktivni dok nas briga o djeci i roditeljima košta više nego što na početku možemo zaraditi. Zato govorimo o subvencioniranom i kvalitetnom vrtiću i produženom boravku na kojima ćemo insistirati i u opštinama i u kantonu", istakla je Sabina Ćudić u svom FB postu.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook