Ugovor s BH-Gasom ističe krajem godine

Uoči zimske sezone prijete nam hladni radijatori, Rusi postavili ultimatum: Platite dug ili nema plina!

Hronika19.09.17, 18:20h

Uoči zimske sezone prijete nam hladni radijatori, Rusi postavili ultimatum: Platite dug ili nema plina!
Ratni dug za plin iznosi u ovom trenutku 98 miliona dolara

 

Zvanična Moskva putem Gazproma je zatražila od bh. vlasti da riješe pitanje isplate ratnog duga za plin, „ili će se očekivati negativne reakcije ruske strane“, piše danas Dnevni avaz.

 

Ratni dug za plin iznosi u ovom trenutku 98 miliona dolara.

 

Ambasada BiH u Moskvi dostavila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH (MVP) 25. avgusta zvanični stav Gazproma u kojem obavještava da se „nedavna ispalata klirinškog duga dovodi u indirektnu korelaciju s dugom BiH za ruski isporučeni plin“.

 

O ovome je MVP BiH odmah obavijestio vlade FBiH, RS i Bričko distrikta, kao i državne kompanije BH-Gas i Energoinvest koje nabavljaju plin od Gazproma.

 

U dopisu MVP-a BiH Vladi Federacije, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović navodi da je ambasada BiH u Moskvi mišljenja da je s ovim problemom neophodno upoznati sve relevantne institucije u BiH radi pronalaska najboljeg rješenja.

 

 – Predstavnik Gazproma zamolio je bh. stranu da rješavanje ovog pitanja bude prioritet kojim će se BiH pozabaviti. Ambasada BiH smatra da, ako to ne može biti slučaj, BiH može očekivati negativnu reakciju ruske strane, navodi Kapetanović.  

 

Inače, ovo se dešava u trenutku kada BH-Gas i Energoinvest još nisu s Rusima produžili ugovor o isporuci plina BiH, što može imati negativne posljedice uoči zimske sezone, jer postojeći ističe krajem godine.

 

Izvor iz Vlade FBiH za Avaz je rekao da je ovo „jasno upozorenje“ da će BiH imati problema s isporukom plina ako ne vrati ovaj dug.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook