FOTO/ 'Ostajemo ovdje'

SDP-ov podmladak u protestnoj šetnji: Nezadovoljni smo, ali imamo rješenje!

Front16.09.17, 16:05h

SDP-ov podmladak u protestnoj šetnji: Nezadovoljni smo, ali imamo rješenje!
Ovim želimo osigurati bolji život za mlade jer je odlazak mladih iz BiH jedan od gorućih problema, kazao je Čengić o kampanji kojoj su se pridružili mladi iz brojnih bh. gradova

 

Forum mladih Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine organizirao je danas u Sarajevu protestnu šetnju od Baščaršije do zgrade institucije BiH kako bi na taj način ukazali na probleme s kojima se mlade generacije u BiH susreću.

 

Na transparentima su napisali svoja očekivanja poput jednakih prava na obrazovanje, osiguranje prvog radnog mjesta, lakše rješavanje njihovih stambenih pitanja, ali su i rekli ne govoru mržnje, segregaciji i diskriminaciji.

 

Potpredsjednica SDP-a BiH Lana Prlić, koja je ujedno šefica Radne grupe za izradu plana za mlade, iznijela je podatak da je oko 80.000 mladih u proteklom periodu napustilo BiH, navodeći da se i na ovaj način pokazuje da socijaldemokrate okupljaju mlade.

 

- Osam je ciljeva u okviru ovog plana za mlade, ali to nije osam politika koje je nemoguće izvršiti. Radi se o veoma jednostavnim stvarima i samo želimo osiguranje dostojanstvenog života za mlade u BiH - pojasnila je Prlić.

 

Generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić istaknuo je da je današnjim skupom zapravo pokrenuta kampanja nazvana "Ostajemo ovdje" koja ima za cilj da predstavi program za mlade iz osam sfera života među kojima su, zapošljavanje, obrazovanje, kultura i sport, podizanje zdrave porodice, sigurnost te stambena politika.

 

- Ovim želimo osigurati bolji život za mlade jer je odlazak mladih iz BiH jedan od gorućih problema - kazao je Čengić o kampanji kojoj su se pridružili mladi iz brojnih bh. gradova.

 

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Damir Filipović kazao je da se ovom kampanjom želi izraziti nezadovoljstvo situacijom u zemlji, ali ujedno i ponuditi niz mogućih rješenja kako bi se omogućio ostanak mladih.

 

Nakon današnjeg okupljanja, u Sarajevu će biti upriličena programska konvencija Foruma mladih SDP-a na kojoj se očekuje obraćanje i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!