U SDA zgroženi izjavama lidera SBB-a

Radončić u stilu Riste Đoge iznosi neistine o Aliji Izetbegoviću i Bošnjačkom saboru 1993.

Front15.09.17, 12:40h

Radončić u stilu Riste Đoge iznosi neistine o Aliji Izetbegoviću i Bošnjačkom saboru 1993.
Svojom izjavom, kažu u SDA, Fahrudin Radončić ponavlja sve ono što je velikosrpska propaganda izmišljala pravdajući agresiju na BiH

 

Zgražavajuće su neistine koje je Fahrudin Radončić iznio u emisiji  RTRS „Telering“o rahmetli Aliji Izetbegoviću i Bošnjačkom saboru održanom 1993. godine, saopćila je danas Stranka demokratske akcije (SDA).

 

- Na pitanje novinara „je li 1993. godine pravljena muslimanska BiH“, Radončić je odgovorio: „Mi imamo historijska fakta da su predsjednici Tuđman i Milošević to nudili predsjedniku Izetbegoviću. Izetbegović je '93. u Holiday Innu napravio neki  fantomski bošnjački sabor koji je podržao tu ideju. Onda je u opkoljenom Sarajevu došlo do velike pobune bošnjačkih, ali i velikog dijela srpskih i hrvatskih intelektualaca da je to suludo. Pod tim pritiskom došlo je do korekcije bošnjačke politike da ne ide u pravcu podjele zemlje nego u pravcu reintegracije BiH - navodi se u saopćenju.


Citiranom izjavom, kažu u SDA, Fahrudin Radončić ponavlja sve ono što je velikosrpska propaganda izmišljala pravdajući agresiju na BiH.


- On je u stilu Riste Đoge, iznošenjem laži o Aliji Izetbegoviću i razlozima sazivanja, odnosno rezultatima Bošnjačkog sabora, amnestirao zločince koji su izvršili agresiju na BiH i krivicu za rat i stradanje ponovo pokušao prenijeti na Bošnjake optužujući ih da su htjeli podijeliti BiH i stvoriti muslimansku državu. Podsjećamo zlonamjernog Radončića na činjenice koje su poznate svim bh. patriotima: Na Prvom Bošnjačkom saboru održanom u opkoljenom Sarajevu 27. i 28.septembra 1993. godine ispisane su neke od najznačajnijih stranica historije BiH i Bošnjaka. Kompletan državni i vojni vrh sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem na čelu, vodeći ljudi Islamske zajednice BiH i najznačajnijih kulturnih institucija, predstavnici akademske zajednice, 377 sabornika i 88 poslanika iz svih okruga BiH odbili su tada pokušaj nametanja zlokobnog plana o podjeli BiH - stoji u saopćenju.

 

Naglašeno je da je tada jednoglasno je odbačen tzv. Ženevski mirovni plan koji je predviđao stvaranje tri etničke republike sa pravom na secesiju u okviru labave državne zajednice.

 

- Eho ove hrabre i sudbonosne odluke odjeknuo je u svjetskoj javnosti kao herojski izbor između ponuđenog nepravednog mira i nastavka pravedne borbe za opstanak naroda i cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu. Na istom zasjedanju, Bošnjački sabor donio je još jednu historijsku odluku. Usvojena je Deklaracija kojom je bosanskim muslimanima vraćeno nacionalno ime Bošnjak. U bezočnoj borbi za vlast Fahrudin Radončić pokazuje da je spreman pogaziti najveće vrijednosti na kojima je utemeljena ova država, kao i najveće vrijednosti bošnjačkog naroda. Radončić je ovim nastupom nastavio svoje subverzivno djelovanje i zato ne čude izjave koje je davao na suđenju u Prištini braneći svog partnera Keljmendija, a optužujući Bošnjake za početak rata u BiH - stoji u saopćenju SDA.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook