Foto / Samo u BiH

Neviđen prizor na ulazu u Veliku Kladušu: Zbog gradnje restorana mezari ostali ni na nebu ni na zemlji

Hronika28.08.17, 10:16h

Neviđen prizor na ulazu u Veliku Kladušu: Zbog gradnje restorana mezari ostali ni na nebu ni na zemlji
Prizor koji bi teško kome pao na pamet da se inscenira i za potrebe nekog nadrealnog filma

 

Nevjerovatan prizor na ulazu u Veliku Kladušu dočekat će ovih dana svakog stanovnika tog grada, ali i putnika namjernika.   


Pored same ceste gradilište, dijelom raskopano, donekle nasuto i izbetonirano,a nasred njega zemljana uzvisina na kojoj se nalazi nekoliko mezara. Prizor koji bi teško kome pao na pamet da se inscenira i za potrebe nekog nadrealnog filma. No, u BiH je sve moguće, pa i to da se na mjestu nekadašnjeg mezarja gradi ugostiteljski objekt.   


To je, saznaje Avaz, pozadina otužne slike koja pokazuje da je u BiH izgubljeno poštovanje i prema onome što bi svima trebalo biti svetinja. Teško je u ovom gradiću podijeljenom i dalje na autonomaše i korpusovce naći sagovornika koji će javno ispričati priču o ovom čudu. 


Oni koje smo kontaktirali u strahu su, kažu, od Marka Hušidića, čovjeka koji je, tvrde, prekopao nekadašnje mezarje s dvadesetak mezara, većinu posmrtnih ostataka ukopanih odvezao u nepoznatom pravcu i odlučio na tom mjestu graditi restoran. Mezari koji su ostali ni na nebu ni na zemlji sada su na uzvisini, jer je površina okolo dubinski kopana, a i potomci ukopanih uložili su sve napore da oni ne dožive sudbinu drugih raskopanih mezara.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook