za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti

Stoneu uručeno 'Počasno srce Sarajeva': Drago mi je što vidim koliko je Sarajevo napredovalo...

Mediji13.08.17, 21:26h

Stoneu uručeno 'Počasno srce Sarajeva': Drago mi je što vidim koliko je Sarajevo napredovalo...
Ovom velikanu filmske umjetnosti večeras je u Ljetnom kinu Raiffaisen dodijeljena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti

 

Ovogodišnji počasni gost Sarajevo Film Festivala je svjetski poznati filmski reditelj Oliver Stone.  

 

Ovom velikanu filmske umjetnosti večeras je u Ljetnom kinu Raiffaisen dodijeljena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti- piše Avaz.

 

 - Velika mi je čast što sam u Sarajevu. Prvi put sam bio ovdje 2000. godine, a prije toga sam čuo mnogo priča o ovom gradu, počinje reditelj.

 

- Drago mi je što vidim koliko toga se promijenilo, koliko je Sarajevo napredovalo. Dužnost nas koji se sjećamo rata jeste da nastavljamo pričati o tome i ne smijemo zaboraviti sve strahote.

 

 - Mislim da je bitno govoriti o ovakvim stvarima pogotovo danas, posebno zbog situacije u kojoj se nalazi moja zemlja. Ovo su situacije koje mogu donijeti mnogo zla. Moramo biti svjesni šta takva vrsta govora može da izazove, i šta je izazvala u prošlosti, rekao je Stone.

 

Oliver Stone rođen je 15. septembra 1946. u New Yorku, a 1965. je napisao „San jednog djeteta“, autobiografski roman o vlastitoj mladosti, objavljen u izdanju St.Martin's Pressa 1997. Višestruki je dobitnik nagrade Oscar, a napisao je i režirao preko 20 dugometražnih filmova.

 

Opus velikana uključuje neke od najuticajnijih, kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije.

 

Njegovi su filmovi osvajali pažnju brojne, međunarodne publike i imali su značajan kulturni uticaj.

 

Među takvim filmovima se ističu oštra filmska kritika američkog angažmana u Centralnoj Americi Salvador (1985), kritički prikaz američkog korporativnog kapitalizma Wall Street (1987.), istinita priča o dvije od samo 20 osoba koje su preživjele teroristički napad u New Yorku 11. septembra 2001. World Trade Center, te poetski omaž šezdesetim godinama prošloga vijeka i ekstatičnoj muzici Jima Morrisona The Doors (1991.).

 

Autor je i više dokumentaraca, uključujući tri filma o Fidelu Castru i jedan film o ogromnim društenim promjenama u Južnoj Americi u kojem je značajna pažnja posvećena Hugi Chavezu i šestorici drugih južnoameričkih predsjednika. 
 

(Foto i tekst: Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook