FOTO/ Počela najveća filmska smotra jugoistične Evrope

Svečano otvoren 23. Sarajevo Film Festival: Bilo je živo na crvenom tepihu, stigli i političari...

Kultura11.08.17, 21:20h

Svečano otvoren 23. Sarajevo Film Festival: Bilo je živo na crvenom tepihu, stigli i političari...
Festival je počeo projekcijom filma "Druga strana nade", proslavljenog finskog režisera svjetskog glasa Akija Kaurismakija

 

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren je 23. Sarajevo Film Festival (SFF), najznačajnija i najveća filmska smotra u jugoističnoj Evropi.

 

Crvenim tepihom prošetali su mnogobrojni značajni gosti, između ostalih i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković sa suprugom Dalijom Hasanbegović, glumica Melisa Sözen i reditelj Joshua Lincoln Oppenheimer...

 

Specijalna gošća, srbijanska muzičarka Lena Kovačević kazala je medijima kako je oduševljena SFF-om, te da je pregledala spisak filmova i da se raduje projekcijama.

 

Svečanu ceremoniju otvaranja Festivala vodila je glumica Amila Terzimehić.

 

Festival je počeo projekcijom filma "Druga strana nade", proslavljenog finskog režisera svjetskog glasa Akija Kaurismakija.

 

Kako je na ceremoniji otvaranja rečeno, ovogodišnje osmodnevno festivalsko izdanje donosi 235 filmova iz 54 zemlje u 18 festivalskih programa, a više od 70 ostvarenja je iz BiH. Svjetske premijere imat će 43, a međunarodne 23 filma, javlja Fena.

 

Selektorica Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić istaknula je večeras da ove godine takmičarski program donosi 44 filma koji se takmiče za nagrade "Srce Sarajeva", a izvan konkurencije bit će prikazano još 11 kratkih i igranih filmova.

 

Dodala je da je regionalna kinematografija i dalje u fokusu Festivala te će ove godine biti prikazano više od 120 regionalnih filmskih ostvarenja, što SFF čini najvećom platformom za promociju regionalne kinematografije.

 

Program "U Fokusu" ove godine donosi šest filmova iz regije koji su obilježili prethodnu godinu, dok se u konkurenciji za kratki film našlo deset ostvarenja koja se takmiče za dvije specijalne plakete i nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji kratki film.

 

U "Dokumentarnom programu" koji uređuje selektorica Rada Šešić ove godine takmiči se 14 filmova s tri svjetske premijere, dok će najnoviji program Takmičarski program "Studentski film" koji uređuje Asja Krsmanović predstavit 16 filmova od kojih se 13 takmiči za novu nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji studentski film.

 

- Filmovi koji se takmiče za nagrade "Srce Sarajeva" predstavljaju najvažnija filmska ostvarenja iz regije, a u skladu sa Strategijom SFF-a takmičarski program nastavlja otkrivati nove talente te biti mjesto za ponovnu afirmaciju već priznatih autora - pojasnila je Tataragić.

 

U okviru Takmičarskog programa za igrani film bit će predstavljeno devet naslova od kojih je pet debitantskih, a ovaj program sutra, 12. augusta, otvorit će svjetska premijera filma "Zrno" turskog reditelja Semiha Kaplanoğlua.

 

Potom će biti prikazan albanski film "Buđenje dana", slijede dva gruzijska filma "Taoci" i "Strašna majka", potom bugarski film "Pravci", zatim rumunjski "Meda ili ne tako sjajna strana stvari", dok će ovaj program biti zatvoren grčkim filmom "Sofijin sin".

 

- Izvan konkurencije bit će upriličene dvije gala projekcije za dva bosanskohercegovačka filma i to "Muškarci ne plaču" reditelja Alena Drljevića i prvi dugometražni animirani igrani film iz BiH "Ptice kao mi" reditelja Faruka Šabanovića i Amele Ćuhare - navela je Tataragić.

 

Nakon što su prikazani inserti svih filmova iz takmičarskog programa i gala projekcija, Festival je zvanično proglašen otvorenim.

 

Sarajevo Film Festival bit će završen 18. augusta, do kada će grad obogatiti poznatom festivalskom atmosferom, ulicama preplavljenim brojnim gostima i prijateljima Festivala, kao i turistima koji već tradicionalno posjetu glavnom gradu BiH planiraju upravo u festivalsko vrijeme.

 

Na najznačajniji filmski festival u regiji ove godine dolaze i slavni reditelj Oliver Stone i slavni britanski komičar John Cleese.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Anadolija/md)

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook