Pripremali novu likvidaciju

Mračna priča o ubistvu, kriminalu, hapšenju…: Ko je ko u porodici Bojović

Hronika29.07.17, 20:14h

Mračna priča o ubistvu, kriminalu, hapšenju…: Ko je ko u porodici Bojović
Ubistvo Milana Jurišića, koga su zemunci u Valensiji brutalno ubili, isjekli i samljeli njegovo tijelo, Luki Bojoviću nije dokazano

 

Beogradska porodica Bojović ponovo je dospjela u centar pažnje nakon što su Anđelka Bojović (66), majka Luke Bojovića i Matija Bojović (35), njegov brat od strica uhapšeni u Nikšiću, zbog sumnje da su planirali ubistvo Ratka Koljenovića.


Anđelki i Matiji Bojović večeras ističe policijski pritvor od 72 sata, nakon čega će tužilaštvo odlučiti da li će im on biti produžen. Oni se terete za "dogovor za izvršenje krivičnog djela" i za neovlašćeno držanje oružja i municije.

 

Uhapšeni su u srijedu uveče dok su osmatrali kuću Ratka Koljenšića, optuženog da je učestvovao u ubistvu Anđelkinog mlađeg sina, Nikole u aprilu 2013. u Beogradu.

 

KO JE LUKA BOJOVIĆ?

 

Luka Bojović

 

Luka Bojović, stariji sin Anđelke i Vuka Bojovića javnosti je postao poznat kao jedan od najmlađih pripadnika Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana. U to vrijeme je međutim počelo urušavanje dotadašnje kriminalne piramide - Arkan je ubijen u januaru 2000, a surčinski i zemunski klan preuzeli su vođstvo beogradskim podzemljem.

 

Milorad Ulemek Legija, Arkanov i Bojovićev prijatelj i pokrovitelj zemunaca bio je spona koja je dovela do kriminalnog uspona Luke Bojovića 2003. godine, poslije akcije "Sablja". Policija je u to vreme tragala za nekolicinom odbjeglih pripadnika zemunskog klana, optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ali su oni uvijek uspjevali da izbjegnu hapšenje. Bilo je jasno da imaju dobru logistiku, i nekog moćnog iznad sebe. Koga, postalo je jasno u vrijeme ministra policije Dragana Jočića, koji je 2007. prvi javno objelodanio da je novi šef naslijeđenog zemunskog klana upravo Luka Bojović.

 

Vuk Bojović, u to vrijeme direktor beogradskog ZOO vrta, optuživao je ministra Jočića za medijski linč protiv njegove porodice. Međutim, koliko je Jočić bio u pravu pokazalo se 2010., kada je u Zagrebu došlo do sukoba dvojice odbjeglih zemunaca, Sretka Kalinića i Miloša Simovića. Simović je u obračunu ranio Kalinića, koji se zatim pojavio u zagrebačkoj bolnici i predao se tamošnjoj policiji. Uslijedilo je odmah i hapšenje Simovića, a zatim su na osnovu svjedočenja Kalinića počela da isplivavaju zlodjela klana pod vođstvom Luke Bojovića.

 

Bojović međutim, više nije bilo u Srbiji. Pobjegao je par sati poslije Kalinićeve predaje u Zagrebu. Kako se ispostavilo, u Španiju, gdje je počeo nov život, u društvu nekoliko najbližih saradnika i supruge Barbare i djece, sa kojima se viđao samo u potpunoj tajnosti. Uhapšen je u februaru 2012. i tamo je osuđen za pripadanje zločinačkoj kriminalnoj organizaciji na 18 godina zatvora. Ubistvo Milana Jurišića, koga su zemunci u Valensiji brutalno ubili, isjekli i samljeli njegovo tijelo, Luki Bojoviću nije dokazano.

 

U Srbiji je za to vrijeme protiv njega pokrenut sudski postupak zbog ubistva Branka Jeftovića Jorge i pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, sva počinjena u ime osvete za ubistvo Arkana. I za ova ubistva je Luka Bojović pravosnažno oslobođen.

 

U međuvremenu, nestankom, odnosno ubistvom Slobodana Radonjića u Baru 2009. Luka Bojović je počeo novi mafijaški rat sa porodicom Šaranović koji se godinama vodi u Srbiji i Crnoj Gori. Poslije nestanka Slobodana Radonjića, za koga se pretpostavlja da je ubijen po nalogu Bojovića, ubijeni su i Slobodanov otac Danilo i njegov kum Branislav Šaranović, koji su u samostalnoj istrazi Slobodanovog nestanka, došli na trag Bojoviću.

 

U ime osvete za ubistvo, Šaranović je naredio ubistvo Nikole Bojovića, koji je ubijen u Beogradu 2013. Šaranović je ubrzo uhapšen u Crnoj Gori, zajedno sa Ratkom Koljenšićem, koji je sada, kako se sumnja, našao na meti Anđelke Bojović.

 

Šaranović i Koljenšić su pušteni iz pritvora u decembru prošle godine. Šaranović je ubijen ispred svoje kuće u Budvi u martu, a Koljenšić je u Nikšiću pod stalnim nadzorom policije.

 

ANĐELKA BOJOVIĆ

 

andjelka-bojovic1

 

Anđelka Bojović (66) slikarka, profesorka čak i dekanesa Fakulteta likovnih umjetnosti uhapšena je sa Matijom Bojovićem sinovcem svog bivšeg supruga zbog sumnje da su pripemali ubistvo Ratka Koljenšića, optuženog za ubistvo njenog mlađeg sina Nikole. U automobilu u kome su uhapšeni, policija je pronašla fotoaparat sa slikama Koljenšićeve kuće, a pretresom Matijine kuće i vikendice arsenal naoružanja.

 

Oboje su negirali krivicu na saslušanju.

 

Anđelka Bojović je u braku sa Vukom Bojovićem rodila troje djece, Luku, Nikolu i Mariju. Vuk je međutim ostavio i sa drugom suprugom započeo novi život, u kome je dobio kćerku. Ona nikada nije mogla da to prežali, i do njegove smrti se predstavljala kao njegova supruga.

 

Za medijsku pažnju kojoj je bila izložena njena porodica, pogotovo Luka, nije krivila njega nego novinare. Njena kćerka Marija je u namjeri da odbrani čast brata Nikole, tužila nekoliko medija, a na suđenjima je tvrdila da je Nikola bio samo običan mladić, student, bez kriminalnog dosijea, koji nije upetljan ni u kakve mafijaške poslove. Anđelka, koja je dolazila na suđenja nije prezala ni da najgrublje izvrijeđa novinare i to u hodnicima suda.

 

VUK BOJOVIĆ

 

vuk-bojovic

 

Na čelu beogradskog ZOO Vrta proveo je 28 godina. U Beograd je došao iz Pljevalja, gdje je završio vajarski odsjek na FLU, i gdje je i upoznao Anđelku. U dijelu javnosti važio je za čovjeka koji je "Vrt dobre nade" obogatio brojnim životinjama, ali dio javnosti dovodio ga je u vezu sa mahinacijama, zloupotrebama, preprodajom životinja.

 

Istina je protiv njega nikada nije vođen nikakav postupak.

 

Međutim, svog starijeg sina Luku je, kako se priča, zbog problematičnog ponašanja poslao u Grčku, a zatim i u Srpsku dobrovoljačku gardu.

 

I on je, često ne birajući riječi optuživao policiju i novinare za medijski linč nad njegovom porodicom a prvi na meti mu se našao ministar Dragan Jočić koji je 2007. javno objavio da je Luka novi vođa zemunskog klana.


Poslije Lukinog hapšenja u Španiji, Vuk se razbolio, a o njemu je najviše vodila računa kćerka Marija. Kada je njegov sin Nikola ubijen 29. aprila 2013. Marija nije bila u Beogradu. O Vuku je tih vodio računa Nikola, koji je krenuo u pekaru. Ubijen je hicima iz automatskog oružja u Ulici carice Milice.

 

U septembru sljedeće godine, Vuk je preminuo u 74. godini. Njegova kćerka Marija kasnije je izjavila da je njen otac umro u snu, od tuge za sinovima.

 

MARIJA BOJOVIĆ

 

marija-bojovic

 

- Moj otac je prošao satanizaciju svoje djece. Izgubio je sina, od svega toga jednostavno se ugasio kao svijeća, nije mogao više - izjavila je za medije Marija Božović nakon smrti svoga oca Vuka.

 

I ona je za sve što se desilo porodici Bojović krivila policiju i medije. Većinu medija koji su pisali o njenom bratu Nikoli je tužila, a zatim se na suđenjima pojavljivala u društvu nabildovanih momaka. Uvijek je vješto pokušavala da izjavama ne dovede Luku u vezu sa bilo kojim krivičnim djelom.

 

NIKOLA BOJOVIĆ

 

nikola-bojovic

 

Nikola se kao mlađi Lukin brat našao u centru rata koji je stariji Bojović vodio protov crnogorske porodice Šaranović.

 

"Osveta za osvetu, brat za brata" - dovelo je do ubistva Nikole Bojovića 29. aprila 2013. u Ulici carice Milice u Beogradu.

 

U ratu Bojovića i Šaranovića, ubijen je Branislav Šaranović, nakon čega je uslijedila osveta u kojoj je ubijen Lukin mlađi brat.

 

U vrijeme ubistva, Luka se već nalazio u zatvoru u Španiji.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook