Da lakše prebrodite ljetne temperature

Spas za Sarajlije: Gdje pobjeći od vrućina i gradske gužve?

Hronika24.07.17, 18:52h

Spas za Sarajlije: Gdje pobjeći od vrućina i gradske gužve?
Na svim područjima su uređena i mjesta za odmor

 

Položaj Sarajeva je ono što ovaj grad čini drugačijim od drugih svjetskih metropola. Za svega 15-ak minuta vožnje od centra grada stiže se na brojna izletišta u kojima uživaju sva čula.

 

Neka od njih su Vrelo Bosne, Skakavac, Čavljak.... Od vrućina, gradske vreve i gužve može se pobjeći i na olimpijske ljepotice Igman, Bjelašnicu, Jahorinu, a nisu daleko ni Konjic, Fojnica, Olovo, mjesta u kojima se turizam razvija iz dana u dan. KJU za zaštićena prirodna područja gazduje Bijambarama, Skakavcem, Vrelom Bosne i Trebevićem. Ponuda se svakodnevno obogaćuje, pa je i broj posjetilaca na ovim lokalitetima sve veći.
 


- U ljetnim mjesecima je najvažnije što je na sva četiri zaštićena područja temperatura u odnosu na Sarajevo od četiri do sedam stepeni niža. Posebno je ugodno na Vrelu Bosne, gdje voda stvara povoljnije uslove za boravak pogotovo na ovim vrućinama, kada temperature dostižu koro 40 steopeni Celzijusa. Na Bijambarama je posjetiocima na raspolaganju vožnja eko-vozom, šetnja uređenim stazama, dječija igrališta, a primamljiva je i posjeta Bijambarskoj pećini u kojoj je stalna temperatura sedam stepeni. Vodopad na Skakavcu je odmor i za oči i za dušu, kao i Trebević, odakle se pruža najljepši pogled na Sarajevo. Uživa se u borovoj šumi, a uređene su i dvije šetnice od parkinga kod Prvog šumara do Vidikovca i od parkinga do Pitinih stijena. Na svim područjima su uređena i mjesta za odmor. Ulaz na Vrelo Bosne i Bijambare se plaća 2 KM za odrasle, 1 KM za penzionere, studente i đake 1 KM, rekao nam je Osman Delić, direktor JU za zaštićena prirodna područja KS-a.

 

Samo 25 kilometara od Sarajeva nalazi se prirodni rezervat planina Bjelašnice i Igmana. Kako je ovaj prostor obrastao gustom šumom s mnogobrojnim životinjskim vrstama, ove planine su omiljeno mjesto za lov, ali i paraglajding, planinarenje i planinski biciklizam. Ove planine su česta destinacija Sarajlija koje žele jednodnevni, ali i višednevni odmor od gradske gužve.

 

Samo 50-ak kilometara od Sarajeva u Olovu nalazi se izletište Zeleni vir. U ponudi je dječiji bazen i bazen za odrasle u kojima je termo-mineralna topla voda. U sklopu izletišta je i jezero koje je napravljeno branom na rijeci Bioštici.

 

- Trudimo se da ugodimo gostima i da se svi osjećaju lijepo. Posebni smo po tome što posjetioci mogu unajmiti šadrvan i ponijeti hranu, roštilj i piće, a koristiti sve naše kapacitete. Nalazimo se u prirodnom okruženju, saznali smo od Samira Zukića, rukovodioca Zelenog vira.
 


Ulaz u Zeleni vir košta 3 KM za odrasle, za djecu 1 KM, unajmljivanje ležaljki i suncobrana 3 KM, unajmljivanje šadrvana 10 KM, dnevna parking-karta 2 KM. Izletište se prostire na osam dunuma, tako da bez obzira na broj posjetilaca nema prevelike gužve.

 

U istom kantonu, u blizini Olova, nalazi se Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići.

 

U ponudi su bungalovi, hostel i hotel, unutrašnji i vanjski bazeni, spa-centar, mini zoološki vrt, uređene šetnice, dječija igrališta, sportska igrališta, sve na bazi all-inclusive usluge u prirodnom okruženju. Dnevna karta za odrasle košta 40 KM, a za djecu 20 KM. U cijenu ulazi neograničeno korištenje hrane i pića tokom cijeloga dana, te ležaljke i suncobrani.

 

Sarajlije mogu otići i malo južnije, barem do Konjica, gdje su česti gosti na gradskim bazenima. Ulaznica za odrasle košta 5 KM, za djecu 3 KM, a ležaljke i suncobrani koštaju 3 KM, a tu su i Jablaničko i Boračko jezero.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook