VIDEO/ Arapska naselja obavijena velom tajni

Suživot Bosanaca i Arapa: Stari su sumnjičavi, a mladi su napravili biznis... Priča isključivo glava porodice, a žene...

Biznis Klub22.07.17, 10:11h

Suživot Bosanaca i Arapa: Stari su sumnjičavi, a mladi su napravili biznis... Priča isključivo glava porodice, a žene...
Prodaju se nove kuće, poslovni objekti, ali i ruševine. Za sve to, Arapi ne štede novac, ali im je najbitnije da su im imanja izolovana. Baš ta izolovanost kod komšija izaziva sumnjičavost

 

Arapi ne odustaju od nekretnina u Bosni i Herecegovini. U opštini Ilijaš, za godinu dana iznikla su dva arapska naselja. Nekad većinski srpsko selo Popovići postalo je poznato po elitnom kompleksu, ali i po tome što u njega mogu da uđu samo Kuvajćani.

 

Novo arapsko naselje u selu Popovići nismo uspjeli da snimimo, jer nam investitor tog projekta nije dao dozvolu, javlja Alternativna televizija.

 

Sa okolnih brda nazire se naselje od oko pedesetak vila. Glavni investitori su bosanskohercegovačke firme. Pred kamere, za sada, ne žele. Najavljuju da će objektivi uskoro moći sve da snime i to na spektakulatnom otvaranju. Mještani, čije su kuće udaljene svega nekoliko kilometara, jedni su od rijetkih koji su imali privilegiju da posjete komšije Arape.

 

“Jeste li išli u ovo naselje?

 

– Jesam, gledao sam, fino urađeno, pustili su, sve smo pregledali, niko nam ništa nije rekao”, rekao je mještanin sela Popovići Adem Ćosić.

 

“Je li se srećete? – Srećemo, dobri su. – Ima li razgovora? – Ima, selam i to”, rekla je mještanka sela Popovići Sabina Šuvalija.

 

Dolazak Arapa, starosjediocima se baš i ne dopada. Ipak, oni mlađi, koji su bez posla, sa novim komšijama napravili su biznis. Student Edin Smajić vozi ih po BiH i zarađuje i po stotinu eura dnevno. Najčešće ture su mu od Ilijaša do Mostara. Arapi, kaže, imaju dva uslova – klimatizovan auto i poznavanje engleskog jezika. S vozačem priča samo glava porodice.

 

“Bitno je da ih odvezete na neko izletište gdje ima vode i prirode. Do žena njihovih, apsolutno nikako ne možete doći, one su pokrivene, ne možete im vidjeti ni lice, ni ništa, ali muškarci su dosta otvoreni, hoće puno komunikacije, šta ima, šta nema, koliko se šta kreće”, rekao je Edin Smajić.

 

Oni koji ih češće viđaju, kažu da su to komšije na mjesec ili dva. Tu su ljeti, a ostatak godine kuće su im, uglavnom, prazne.

 

A, nekretnina ima na svakom koraku. Prodaju se nove kuće, poslovni objekti, ali i ruševine. Za sve to, Arapi ne štede novac, ali im je najbitnije da su im imanja izolovana. Baš ta izolovanost kod komšija izaziva sumnjičavost da se, ipak, ne radi samo o turistima koji papreno plaćaju svjež vazduh, zelenilo i vodu, već da tu ima i političke pozadine koja je u BiH još pod velom tajne, piše ATV.

 

 

(atvbl.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook