DRUGA STRANA ŠTRAJKA

Odgovor iz GIKIL-a: Zašto su radnici na ulicama kada im ne kasni nijedna plata?!

Hronika07.06.17, 15:33h

Odgovor iz GIKIL-a: Zašto su radnici na ulicama kada im ne kasni nijedna plata?!
Radnička primanja prioritet su koji se ne dovodi u pitanje, što potvrđuje i činjenica da su kašnjenja i to polovine plate za jedan mjesec iz opravdanih razloga događala se prethodnih par mjeseci, ali u trajanju od samo jednog radnog dana, ističe se u saopštenju koje potpisuje generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly

 

Povodom protestne šetnje u Tuzli koju su organizovali radnici naše kompanije, želimo poručiti da su takvi protesti i odsustvo sa posla neosnovani, a da vlasnički problemi nisu u domenu radničkih prava i u ovom momentu u nadležnosti su suda, navodi se u saopštenju Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL).


Štrajkovi i protesti u situaciji kada se čine svi mogući napori za održavanje stabilne proizvodnje u vrlo promjenljivim i nepredvidim kretanjima na tržištu uporno šalju negativnu poruku o kompaniji, te drastično utiču na poslovanje što može dovesti u pitanje opstanak našeg privrednog giganta u cjelini. Sve ovo je rezultat određenih interesa da se destabilizuje kompanija i ekonomija regije, imajući u vidu da GIKIL doprinosi sa skoro 1% GDP-u zemlje i oko 2.5% izvozu Bosne i Hercegovine, sa platama većim od federalnog prosjeka za više od 20%, ne uključujući naknadu za topli obrok.


Posebno želimo istaći da su, pored proizvodnje, radnička primanja prioritet koji se ne dovodi u pitanje, što potvrđuje i činjenica da su kašnjenja i to polovine plate za jedan mjesec iz opravdanih razloga događala se prethodnih par mjeseci, ali u trajanju od samo jednog radnog dana. Ovo samo po sebi sigurno nije razlog za ekstremne mjere poput štrajka.


Istovremeno ističemo da se ograđujemo od svih neargumentovanih izjava i ispolitiziranih optužbi na račun rukovodstva i upravljačke strukture u kompaniji kao i neskrivenim planovima o GIKIL-u koje dolaze od pojedinaca, a koji zasigurno nisu u interesu radnika. Pozivamo sve zainteresirane strane da ne poduzimaju nikakve korake koji bi naštetili kompaniji utičući na dugogodišnje povjerenje koje je GIKIL mukotrpno gradio sa svojim poslovnim partnerima, navodi se na kraju saopštenja koje potpisuje generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook