Fabrika ide prema kolapsu

Više od 300 radnika GIKIL-a protestuje u Tuzli: Uzvikuju 'Bego, lopove' i 'Bakire, GIKIL je u BiH'

Hronika07.06.17, 13:00h

Više od 300 radnika GIKIL-a protestuje u Tuzli: Uzvikuju 'Bego, lopove' i 'Bakire, GIKIL je u BiH'
Radnici su iz Lukavca krenuli jutros u 8 sati, a u Tuzlu su prvo došli pred zgradu Vlade TK-a, gdje su uzvikivali "Bego, lopove" i "Bakire, GIKIL je u BiH"

 

Oko 300 radnika lukavačke Global Ispat Koksne Industrije (GIKIL) protestuje na ulicama Tuzle i upozorava Vladu Tuzlanskog kantona da zaštiti GIKIL prije nego bude kasno.

 

Radnici su iz Lukavca krenuli jutros u 8 sati, a u Tuzlu su prvo došli pred zgradu Vlade TK-a, gdje su uzvikivali "Bego, lopove" i "Bakire, GIKIL je u BiH". Nakon kratkog zadržavanja ispred zgrade Vlade, uputili su se na obližnji parking, koji je policija odredila kao mjesto za održavanje protesta.

 

- Problem je u Vladi TK-a i u Mittalu. Mi danas ne protestujemo zbog plata, nego zbog toga što GIKIL ide u propast ovakvim upravljanjem. Mi ne možemo da izvršavamo ugovorene obaveze, jer GHSL izvlači novac iz BIH i govori kako nema novca za sirovine. Ako GIKIL ovako nastavi, neće ga ni biti, kazao je Zijad Kasumović, predsjednik štrajkačkog odbora, koji u GIKIL-u radi već 39 godina.
 

Problem koji ukazuje na lažno predstavljanje poslovanja, odnosno na to da se novac iznosi iz BiH, kako kažu radnici, jeste činjenica da svaku platu moraju izdejstvovati štrajkom.

 

- Svaki mjesec ista priča – nema para za plate. Čim mi organiuzujemo štrajk novac se stvori istog trenutka. Znači da novca ima, ali se koristi za druge stvari, a ne za ulaganje u fabriku, kazao je radnik Nurdin Džuzić.

 

Radnici su premijeru TK-a Begi Gutiću pisali sedam puta, ali, kako kažu, on dosad nije našao vremena za njih. Danas, kada su mu došli pod prozore, našao je vremena. Primio je tročlanu delegaciju na sastanka koji i sada traje, ali od sastanka se ne očekuje ništa, s obzirom na to da je u toku priprema za međunarodni arbitražni proces kojim će se konačno pokazati ko je većinski vlasnik GIKIL-a - Vlada TK ili londonski GSHL.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook