Iako su mladi ljekari godinama na birou za zapošljavanje

Vlada TK donijela odluku: U oktobru se otvara još jedan medicinski fakultet u Tuzli

Hronika30.05.17, 15:46h

Vlada TK donijela odluku: U oktobru se otvara još jedan medicinski fakultet u Tuzli
Od naredne akademske godine Evropski univerzitet Kallos osnovat će prvi privatni medicinski fakultet na području TK

 

Od naredne 2017/2018. akademske godine Tuzla će dobiti još jedan medicinski fakultet i to privatni. Ovu odluku je donio Upravni odbor Evropskog univerziteta "Kallos" Tuzla nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona u januaru dala saglasnost na elaborat o osnivanju nove organizacione jedinice, odnosno Medicinskog fakulteta.

 

Ovo danas nakon sjednice Vlade TK potvrdio kantonalni ministar obrazovanja Zlatan Muratović. Podsjećamo, ovaj ministar u januaru nije glasao za elaborat o opravdanosti osnivanja još jednog medicinskog falulteta u Tuzli, jer je smatrao da je postojeći fakultet dosta kvalitetniji i da raspolaže sa dovoljno kapaciteta da zadovolji potrebama tržišta.

 

Nakon što je Vlada TK usvojila elaborat, uprkos protivljenju i ministra obrazovanja i ministra zdravstva, uslijedilo je osnivanje nove organizacione jedinice.

 

- Formirana je komisija koja je ispitala da li Kallos raspolaže svim uslovima za vođenje nastave i ocjena je bila pozitivna, nakon čega je i ministarstvo obrazovanja dalo suglasnost na osnivanje Medicinskog fakulteta, kazao je za Oslobođenje Muratović.

 

Podsjećamo, na januarskoj sjednici za osnivanje novog fakulteta nisu glasala dva ministra čiji se resori direktno oslanjaju na studij medicine, ali su za njega glasali svi ostali koji nemaju veze ni sa obrazovanjem ni sa medicinom. Međutim, ovakva odluka Vlade TK poprima drugi oblik kada se stavi u kontekst činjenice da nekoliko istaknutih članova kantonalne SDA pohađa nastavu ili je angažovano na ovom univerzitetu.

 

S ovakvom odlukom Vlada TK je osigurala da će iz godine u godinu biti sve veći broj svršenih ljekara, koji u ovakvom zdravstvenom sistemu neće imati svoje mjesto. Podsjećamo, Vlada TK je u posljednje dvije godine izdvojila gotovo milion KM iz budžeta za zapošljavanje mladih ljekara koji se godinama nalaze na birou za zapošljavanje.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook