Nacionalni spomenik BiH u problemima

Hasan Veledar kupio 'pola' Počitelja za 50 KM po kvadratu: Sad provodi svoje zakone, a država ne reaguje

Hronika10.05.17, 18:09h

Hasan Veledar kupio 'pola' Počitelja za 50 KM po kvadratu: Sad provodi svoje zakone, a država ne reaguje
Veledar je nekretnine u Počitelju plaćao nešto manje od 50 KM po kvadratu. Poređenja radi, renoviran stan od 70 kvadrata u Mostaru, tridesetak kilometara dalje prodaje se u oglasima po cijeni od 140.000 KM

 

Bosanskohercegovačka politika je zbog korumpiranosti na pragu da uništi Počitelj, tvrde mještani najpoznatijeg starog grada u Hercegovini, očajni i dezorijentisani, piše agencija Patria.

 

Novi vlasnik atraktivnih nekretnina u Počitelju, objašnjavaju, ograničio je kretanje lokalnom stanovništvu i brojnim turistima koji posjećuju Počitelj, utjecao je na finansijske prihode lokalnog stanovništva, unio je nemir u ovu nekad mirnu čaršiju.

 

Biznismen Hasan Veledar kupio je u januaru 2009. godine više od 6.000 kvadratnih metara grada Počitelja, za svega 299.000 KM, od dioničarskog društva 'Ugostiteljstvo i turizam' iz Čapljine (UIT Čapljina). Veledar je nekretnine u Počitelju plaćao nešto manje od 50 KM po kvadratu. Poređenja radi, renoviran stan od 70 kvadrata u Mostaru, tridesetak kilometara dalje prodaje se u oglasima po cijeni od 140.000 KM!

 

Ugovor između Hasana Veledara i tadašnjeg zastupnika društva 'Ugostiteljstvo i turizam' Tahira Pervana potpisan je kod notara Salke Demića.

 

Među 27 nekretnina koje je Veledar kupio od društva 'Ugostiteljstvo i turizam' nalazi se i počiteljski rezervoar vode površine 68 metara kvadratnih. Nije jasno pod kojim okolnostima je neko mogao privatizirati javno dobro, piše agencija Patria.

 

Do sada niko nije tražio reviziju ovakvog ugovora između Veledara i UIT-a.

 

Počitelj je historijsko urbano središte koje potječe iz 14. stoljeća. Nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine. Svjetski poznati umjetnik Safet Zec koji danas ima atelje u Počitelju neke od najboljih radova napravio je upravo na tom mjetu. Vrijeme prije smrti u kući u Počitelju provodio je i umjetnik Afan Ramić.

 

Stari grad je smješten pored same ceste M-17. na putu Mostar – Čapljina. Govori se o desecima hiljada turista koji u samo nekoliko ljetnih mjeseci posjete Počitelj.

 

Između ceste i grada nalazi se ogroman plato, parking za automobile, površine nekoliko stotina kvadratnih metara. Plato ja javno dobro. Na njemu je lokalno stavništvo uvijek prodavalo voće i povrće. To je osnovni izvor prihoda za mnoge počiteljske porodice. Ali i simbol ovog mjesta.

 

Problem je nastupio, kako piše agencija Patria, kada je biznismen Veledar postavio betonske žardinjere između ceste i parkinga, pa vozači sada nemaju gdje zaustaviti vozilo kako bi kupili namirnice. Mnogi nakon godina stajanja sada samo produže. Mala vozila se mogu 'provući' između žardinjera, ali ne i autobusi sa turistima. To je uveliko smanjilo prihode za lokalno stanovništvo.

 

Počiteljci, koji su pod uslovom anonimnosti govorili za Patriju, kažu da se nemaju kome obratiti za pomoć. Ne postoji državna institucija koja upravlja starim gradom Počiteljem, iako se radi o nacionalnom spomeniku. Lokalne vlasti u Čapljini su nezainteresirane da riješe njihov problem, kantonalne i federalne vlasti još i manje.

 

Sanel Nezirić, advokat Hasana Veledara rekao je Patriji da njegov klijent ni u jednom trenutku ne krši zakon. Društvo 'Ugostiteljstvo i turizam' je prodavalo, a Veledar kupio imovinu koju su prodavali. Betonske žardinjare kojima je zabranio pristup Počitelju imaju ulogu da zaštite stari grad Počitelj. Smatra da nije prikladno da autobusi ulaze u Počitelj po vlastitom nahođenju vozača.

 

Počiteljci ne prihvataju takav odgovor. „Ne radi se o brizi za Počitelj, već o vlastitom hiru i gramzivosti Veledara“, prenosi agencija Patria.

 

U Počitelj su u januaru ove godine dolazili inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove. Naredili su uklanjanje betonskih žardinjera, a umjesto njih da JP Ceste Federacije BiH postave zaštitnu ogradu. Počiteljci kažu da bi to opet značilo da autobusi sa turistima ne mogu svraćati u Počitelj.

 

„Stari grad je, kažu, uvijek bio otvoren za sve dobre ljude. Tako mora i ostati“. Pitaju se kome je u interesu da uništi Počitelj i njegovo lokalno stanovništvo.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

***************************************

Pogledajte bonus VIDEO - Hoki lovi Dolče Gabanu u Sarajevu

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook