VIDEO/ PRVI PUT U BIH

Dr. Asim Kurjak u Tuzli otvorio svjetski poznatu školu ultrazvuka 'Ian Donald': Trudnoća u 'tri dimenzije'

Hronika07.04.17, 18:48h

Dr. Asim Kurjak u Tuzli otvorio svjetski poznatu školu ultrazvuka 'Ian Donald': Trudnoća u 'tri dimenzije'
- Tih devet čarobnih mjeseci nošenja su predmet direktnog istraživanja tehnikom koja ne šteti ni onom koji pretražuje ni onim ko je pretraživan. Ali u taj svijet ultrazvučne tehnologije ušla je nova tehnologija, kompjuterska, koja je omogućila da sve ono što je u ljudskom tijelu u tri dimenzije vidimo na ekranu - pojasnio je Kurjak

 

 

Prva međunarodna škola ultrazvuka "Ian Donald" Tuzla danas je zvanično otvorena u Tuzli. Naučna konferencija okupila je najveće stručnjake iz oblasti ultrazvučne dijagnostike, ginekologije i akušerstva, a tokom skupa bit će prezentovan 21 naučni rad.  

 

Predavanja na konferenciji usmjerena su na posljednja saznanja i dostignuća o temi "Ultrazvuk i fetalne malformacije".

 

Škole ultrazvuka "Ian Donald" postoje u više od 100 zemalja svijeta, a tuzlanska škola je otvorena kao 103. Osnovna misija škole je da ljekarima, koji svakodnevno u praksi primjenjuju ultrazvuk, oomogući da svoje znanje iz oblasti ginekologije i akušerstva prošire u skladu sa najnovijim naučnim i praktičnim dostignućima u svijetu.

 

Direktorica Škole ultrazvuka "Ian Donald" Tuzla Suada Tinjić istakla je da su danas obrađivane teme bitne za njihov praktični rad te da su vrlo interesantne. Glavni cilj je, dodala je, da spoznaju sve ono što se može ultrazvučno primijetiti, ali i praktična primjena onog što su danas naučili za dobrobit pacijenata.

 

Na prvoj školi ultrazvuka "Ian Donald" u Tuzli ugledni svjetski stručnjaci govorit će o različitim aspektima korištenja ultrazvuka u medicini i novim dostignućima iz te oblasti.

 

Osnivač i direktor "Ian Donald" škole Asim Kurjak istakao je da se kroz Međunarodne škole ultrazvuka želi doprinijeti poboljšanju obrazovnih standarda.

 

- Tih devet čarobnih mjeseci nošenja su predmet direktnog istraživanja tehnikom koja ne šteti ni onom koji pretražuje ni onim ko je pretraživan. Ali u taj svijet ultrazvučne tehnologije ušla je nova tehnologija, kompjuterska, koja je omogućila da sve ono što je u ljudskom tijelu u tri dimenzije vidimo na ekranu - pojasnio je Kurjak.

 

Konferenciji su svoju podršku dali i predstavnici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, koji su također imali stručna izlaganja.

 

Pomoćnica direktora za medicinske poslove Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla Fahrija Skokić kazala je da se ultrazvuk iz dana u dan mijenja te da je postao slikovni stetoskop.

 

- Jednostavno ne možemo da zamislimo dijagnostiku bez ultrazvuka i to nam mnogo olakšava posao - zaključila je.

 

Organizatori Prve škole ultrazvuka "Ian Donald" u Tuzli pružili su posebnu podršku mladim ljekarima, kroz besplatnu kotizaciju i dodjelu diploma. Predavanja su otvorena za javnost i omogućeno je besplatno prisustvo i ljekarima koji nisu učesnici konferencije.

 

Pogledajte video prilog...

 

 

(Fena/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook