Zastupnica Naše stranke upozorava

Ćudić: Upitna sudbina deset sarajevskih osnovnih škola

Hronika23.03.17, 11:46h

Ćudić: Upitna sudbina deset sarajevskih osnovnih škola
Ona dodaje da je Ministarstvo najavilo vršenje procjene opravdanosti organizacije i postojanja za škole: Hasan Kaimija, Hasan Kikić, Saburina, Vrhbosna, Zaima Kolar, Silvije Strahimir Kranjčević, Četvrta osnovna škola, Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković, Velešićki heroji, Vladislav Skarić

 

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić komentirajući "Prijedloge mjera za racionalizaciju", zvanični dokument koji je predložilo Ministarstvo obrazovanja KS, a kojim se ponovo aktualizira priča o mjerama štednje u obrazovnom sistemu, ocijenila je da je opredjeljenje tog Ministarstva i Vlade za kontinuirano smanjivanje "već mizernih sredstava školama, te guranje što većeg broja učenika u razrede, protivno svim savremenim standardima i pogubno".

 

Podsjeća da je Naša stranka prije dvije godine počela ukazivati na namjere Vlade i Ministarstva obrazovanja da ukinu pravni status deset sarajevskih osnovnih škola, te ih pretvore u područne do njihovog konačnog ukidanja, "što je Vlada pod pritiskom javnosti rezolutno demantovala".

 

- Sada smo došli i do zvaničnog dokumenta Ministarstva koji strahove roditelja potvrđuje. Ministarstvo u njemu stavlja naglasak na mjere koje su naišle na osudu struke, javnosti i roditelja, a riječ je prvenstveno o ukidanju pojedinih škola i zbijanju što većeg broja đaka u jedno odjeljenje. Nakon otvaranja priče o "racionalizaciji" i oštrih reakcija, Ministarstvo je jednostavno umrtvilo sve aktivnosti, dok se "bura smiri", a sada pokušavaju ponovo testirati odlučnost struke, javnosti i roditelja i vraćaju na sto mogućnost ukidanja deset sarajevskih škola - kazala je Ćudić.

 

Ona dodaje da je Ministarstvo najavilo vršenje procjene opravdanosti organizacije i postojanja za škole: Hasan Kaimija, Hasan Kikić, Saburina, Vrhbosna, Zaima Kolar, Silvije Strahimir Kranjčević, Četvrta osnovna škola, Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković, Velešićki heroji, Vladislav Skarić.

 

- Kao osnovni mehanizam, kojim bi se stvorili uslovi za ukidanje škola, gubljenje imena i vlastite organizacije, Ministarstvo navodi smanjenje broja učenika po odjeljenjima, čime se vraća svojoj ideji "stvaranja gužve u učionici" u svrhu uštede novca preko leđa učenica i učenika, što je nedopustivo - dodala je zastupnica NS.

 

Ona smatra poraznim da je zbog Vladinog nemara sada već izvjesno da će učenici Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" biti deložirani, a da će njihova sudbina biti opravdana pojmom "racionalizacije".

 

- Reforma obrazovanja mora se zasnivati na pojačanim ulaganjima a ne oduzimanju sredstava i deložaciji djece. Tim Naše stranke će posjetiti sve navedene škole i razgovarati o njihovim stvarnim potrebama - zaključila je Ćudić, saopćeno je iz Naše stranke.

 

(FENA/dg)

 

 

 

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!