INFARKT I MOŽDANI UDARI U ĆELIJI

Ratko Mladić pušta se iz haškog zatvora: Odlazi u Rusiju na liječenje...

Hronika22.03.17, 10:08h

Ratko Mladić pušta se iz haškog zatvora: Odlazi u Rusiju na liječenje...
Prema nezvaničnim informacijama Rusija se obavezala da će garantovati da Mladić neće nestati ili pobjeći i da će ga vratiti nazad u Hag kada to Tribunal bude tražio

 

Ruska država dala je zvaničnu garanciju Haškom tribunalu za privremeno puštanje generala Ratka Mladića na liječenje u Moskvu, pišu Novosti.rs.


Kako ovaj list saznaje, odbrana je u ponedjeljak podnijela zahtjev Tribunalu da dozvoli da se Mladić prebaci u Rusiju, zbog neophodog liječenja u kliničkim uslovima.


Prema nezvaničnim informacijama Rusija se obavezala da će garantovati da Mladić neće nestati ili pobjeći i da će ga vratiti nazad u Hag kada to Tribunal bude tražio. Prihvatiće i sve uslove koje u takvim situacijama inače Haški tribunal zahtijeva.


Odbrana je podnesak o puštanju Mladića na privremeno liječenje podnijela kao hitan i nada se da će Hag što prije o tome donijeti odluku.


General Mladić imao je početkom marta ozbiljnu zdravstvenu krizu.


- Ličilo je na blagi prolazni moždani udar. To je za njega moglo biti fatalno - kaže sagovornik Novosti upućen u zdravstveno stanje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.


- Sada je bolje, stanje se malo popravilo, ali je prije petnaestak dana Mladić sve ozbiljno zabrinuo.


Inače, odbrana je poslije tri godine podnošenja zahtjeva, tek nedavno od Tribunala dobila kompletnu generalovu zdravstvenu dokumentaciju. Onoj koja im je dostavljena prošlog ljeta nedostajala je svaka druga strana.


Uvidom u sve nalaze i ljekarske izvještaje, kako saznaju Novosti, uočeni su propusti u liječenju. Specijalisti koji su ih analizirali, ocijenili su da je Mladić mogao biti mnogo kvalitetnije liječen.


Upravo na osnovu tog medicinskog materijala ruski stručnjaci, koji su prošle godine i pregledali Mladića, predložili su da mu je neophodno liječenje u bolnici, a ne u zatvorskoj ćeliji.


Srce i moždani udari


Mladić ima problema sa srcem, a u Hagu je imao i infarkt. Takođe je imao i nekoliko moždanih udara. Njihove posljedice su samo ublažene, ali nisu potpuno nestale.


Tokom suđenja, Mladić se dosta zamarao, često u sudnici nije mogao do kraja ni da prati suđenje. Od umora, kada dođe u ćeliju, odmah bi zaspao, a često nije imao snage ni da jede.


(Novosti.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook