Bivši potpredsjednik SAD

Joe Biden: U BiH nije bio građanski rat, to je bio genocid

Front27.02.17, 10:29h

Joe Biden: U BiH nije bio građanski rat, to je bio genocid
Kako kaže, za vrijeme agresije vjerovao je da narod u BiH ima pravo da se brani zbog čega je u martu 1992. godine predložio Rezoluciju o podizanju embarga na uvoz oružja koji su UN i NATO odlučili nametnuti

 

Savjtodavno vijeće BiH uručilo je u Washingotnu penzionisanom guverneru američke savezne države Bob Doleu i bivšem američkom potpredsjedniku Joe Bidenu nagrade za životno djelo.

 

Biden je tom prilikom izjavio da nema ništa na što je više ponosan od povezanosti s naporom da se okonča genocid u BiH. Prisjetio se i vremena kada je slušao o agresiji i zločinima koji su se dešavali 90-ih godina u našoj zemlji. 

 

- Kroz slušanja i kontakte s drugim diplomatima bio sam uvjeren da je Slobodan Milošević planirao etničko čišćenje u BiH - kazao je Biden, prenosi Avaz. 

 

Kako kaže, za vrijeme agresije vjerovao je da narod u BiH ima pravo da se brani zbog čega je u martu 1992. godine predložio Rezoluciju o podizanju embarga na uvoz oružja koji su UN i NATO odlučili nametnuti. 

 

Naveo je da je dodao još jedan element, a to je da se podigne embargo i da se napadne JNA koja je prelazila Drinu da bi počinili haos koji su planirali u BiH, ali da se onda ništa nije desilo. 

 

- Vi ste preživjeli. Izgubili ste porodice, izgubili ste domove. Borili ste se da sačuvate vaš dignitet. Ovo nije bio građanski rat, bio je genocid. Jednostavno genocid. I to se dešavalo pred očima cijele Evrope - rekao je Biden. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!