aktuelna tema u državi

Sažetak: Ovako su zahtjev za reviziju presude doživjele bh. političke stranke

Front24.02.17, 14:31h

Sažetak: Ovako su zahtjev za reviziju presude doživjele bh. političke stranke
Predstavnici stranaka iz Republike Srpske oštro su se usprotivili pokretanju postupka revizije ove presude, dok su predstavnici stranaka iz Federacije BiH uglavnom to podržavali

 

Pravni tim Bosne i Hercegovine, predvođen agentom Sakibom Sofićem, podnio je Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, a u vezi njene uloge u genocidu tokom proteklog rata.

 

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske oštro su se usprotivili pokretanju postupka revizije ove presude, dok su predstavnici stranaka iz Federacije BiH uglavnom to podržavali.

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je nedavno, nakon sjednice Kolegija te stranke, izjavio novinarima da pozdravljaju to što je ovlašteni agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, na osnovu mišljenja eksperata, odlučio podnijeti zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

 

- Očekujemo da će Međunarodni sud pravde u Hagu ovaj zahtjev prihvatiti i da će na kraju biti donesena presuda koja odslikava realno stanje onoga što se desilo u periodu agresije na BiH. Vjerujemo da će se utvrditi postojanje genocida na cijeloj teritoriji BiH kao i odgovornost Srbije, odnosno tadašnjeg Miloševićevog režima - kazao je tada Izetbegović.

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je ranije izjavio kako ga žalosti što je „tako jedna važna odluka donesena bez konsenzusa, posebno jer to nije u skladu s onim kako smo se opredijelili da ćemo djelovati“.

 

- Jednostrano djelovanje i odlučivanje ne vodi stabilnosti i prijeko potrebnom pomirenju. Ne bih želio povrijediti nikoga, ali moramo biti svjesni okruženja u kojem živimo te da je, na žalost, ovakva odluka unijela nepotreban nemir i vidno narušila odnose unutar BiH. Ne smijemo dozvoliti da ovo pitanje zasjeni sve pozitivne rezultate koje smo ostvarili u proteklom vremenu - poručio je Čović.

 

Iz Saveza za bolju budućnost BiH ranije je saopćeno da će ta stranka podržati člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u odluci koju on bude smatrao najboljom, a tiče se revizije presude BiH protiv Srbije.

 

Predsjedništvo SDP-a BiH je zaključkom afirmisalo raniji stav Glavnog odbora o nužnosti pokretanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju, na osnovu postojanja validnih dokaza, saopćeno je ranije iz te stranke.

 

Predsjedništvo SDP BiH smatra da trebaju biti poduzete sve pravno utemeljene i dokazima podržane aktivnosti u smjeru revizije presude. Predsjedništvo SDP BiH je uvjereno da je ostvarenje pravde i utvrđivanje potpune istine u vezi s agresijom protiv BiH proces koji ne može biti smatran ugrožavanjem bilo kojeg naroda ili grupe u BiH.

 

Predsjedništvo HDZ-a 1990 je na sjednici prije nekoliko dana u Sarajevu razgovaralo o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije. Predsjednik te stranke Ilija Cvitanović je tada izjavio novinarima da „svatko onaj ko ima imalo ljudskog dostojanstva, tko poštuje sebe, poštivat će i tražit će da se utvrdi odgovornost onih za tolike žrtve koje su se dogodile u BiH“.

 

- Napomenut ću da smo u proteklom ratu zbog agresije tadašnje Jugoslavije na BiH imali 154 stratišta hrvatskog naroda i ne znam koliko bošnjačkog naroda, imali smo stradanje našeg ponosa hrvatskog otpora, Kupresa, kojega je ta vojska, JNA, sravnila sa zemljom. Ali smo apsolutno i protiv licemjerja službenog Sarajeva koje je čekalo zadnji trenutak da pokrene reviziju usprkos  svemu onome što su trebali i mogli uraditi ranije, a nisu uradili - kazao je Cvitanović.

 

Demokratska fronta je prije par dana saopćila kako je neosporna činjenica da se desila agresija Srbije i Crne Gore na Bosnu i Hercegovinu, čiji su  proizvod hiljade  žrtava, koje su dominantno, brojčano, najviše bošnjačke.

 

Unatoč tome, dodaju iz DF-a, ne može se zaboraviti da su produkt agresije na BiH, neposredno ili posredno i brojne žrtve i u ostala dva konstitutivna naroda, kao i među stanovništvom BiH koje se nacionalno izjašnjavalo na drugačiji način.

 

- S druge strane, donoseći odluku o podnošenju zahtjeva za reviziju presude u „zadnjoj minuti sudijske nadoknade“ utakmice koja se mogla igrati zadnjih 10 godina, Bakir Izetbegović je, kako je i sam izjavio sasvim svjesno proizveo novu, veliku političku krizu u zemlji - navode iz DF-a.

 

Ističu da Izetbegović mora javnosti iznijeti sve nove činjenice i dokaze koje će agent Softić s pravnim timom podnijeti u zahtjevu za reviziju, jer “bez valjanih argumenata ni on, ni bilo ko nema pravo zemlju u prelomnim političkim vremenima izlagati ovakvoj krizi i, u najboljem slučaju, potpunoj blokadi institucija BiH”.

 

Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) smatra da treba podnijeti zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Den Hagu, u tužbi BiH protiv Srbije, jer za to, prije svega, postoji veliki broj novih dokaza koji su se pojavili na suđenjima Jovici Stanišiću, Franku Simatoviću, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, a koji pravnim zastupnicima BiH nisu bili na raspolaganju prilikom procesa protiv Srbije - saopćeno je ranije iz te stranke.

 

Pored činjeničnih razloga za reviziju presude protiv Srbije, BPS smatra da postoje moralno-historijski razlozi zbog kojih se revizija prvostepene presude mora tražiti, te uz nju ponuditi nove dokaze, ali i bh. pravni tim ojačati svjetskim pravnicima koji su na strani BiH, ali nisu bili uključeni u bh. pravni tim.

 

Konačan stav političkih predstavnika iz RS-a vjerovatno će biti poznat nakon sjednice NSRS koja bi na sjednici u ponedjeljak trebala raspravljati o ovoj temi.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook