zbog novonastale situacije povodom revizije presude

Sjednica PIC-a sutra u Sarajevu na zahtjev ruskog ambasadora Ivancova

Front22.02.17, 19:11h

Sjednica PIC-a sutra u Sarajevu na zahtjev ruskog ambasadora Ivancova
Ovu sjednicu zatražio je ruski ambasador zbog novonastale situacije u vezi sa podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije

 

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov potvrdio je večeras da će sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC) biti održana sutra u Sarajevu.

 

Ovu sjednicu zatražio je ruski ambasador zbog novonastale situacije u vezi sa podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

 

Sjednica PIC-a počet će u 13 sati, najavio je ambasador Ivancov predstavncima medija.

 

BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Haagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Organizacije ujedinjenih nacija (OUN).

 

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine u vezi s postupkom kојi sе odnosi na kršenja Kоnvеnciје о sprečavanju i kažnjavanju zločina gеnоcida, a kојu је Gеnеralna skupština UN-a usvojila 9. dеcеmbra 1948. godine.

 

Naime, ICJ je tom presudom utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida, te utvrdivši samo propuste u njegovu sprečavanju i kažnjavanju.

 

Ambasador Ruske Federacije u Bosni Hercegovini Petar Ivancov kazao je večeras novinarima u Sarajevu da je zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije podnesen bez saglasnosti unutar institucija BiH.

 

Ponovio je da Ustav BiH nalaže da Predsjedništvo BiH odlučuje o pitanjima vanjske politike, što podrazumijeva i na odnose s međunarodnim organizacijama, a u ovom slučaju dva člana Predsjedništva BiH, tvrdi Ivancov, su protiv revizije presude.

 

- Iako se može reći da se tužba odnosi na period kada je Slobodan Milošević bio predsjednik Srbije, revizija ove tužbe odnosi se na državu Srbiju zbog čega Srbi u Srbiji i Republici Srpskoj ovu tužbu shvataju kao tužbu na svoj račun - dodao je Ivancov.

 

Mišljenja je da zbog toga može doći do određenih napetosti, a Ivancov takvu situaciju naziva opasnom što može dovesti do nekih konflikata, zbog čega smatra da međunarodna zajednica mora dati svoj stav o tome. To je ujedno i razlog zbog kojeg je zatražio vanrednu sjednicu Vijeća za implementaciju mira (PIC) koja je sazvana za sutra u 13 sati.

 

BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Haagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Organizacije ujedinjenih nacija (OUN).

 

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine kojom je utvrđeno da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida, te utvrdivši samo propuste u njegovu sprečavanju i kažnjavanju.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook