DEPO ISTRAŽIVANJE/ EVROPSKE INTEGRACIJE I BUDUĆNOST BIH

Harač, rajo, harač: Šta donosi novi Zakon o doprinosima i da li će bogati, konačno, plaćati i veće poreze?!

Hronika07.02.17, 14:18h

Harač, rajo, harač: Šta donosi novi Zakon o doprinosima i da li će bogati, konačno, plaćati i veće poreze?!
Federalni premijer tvrdi da će novi Zakon o doprinosima konačno smanjiti socijalno raslojavanje i "uzeti bogatijim da bi dali siromašnijim", no u javnosti je mnogo skepse prema izmjenama poreskih opterećenja, ali i različitih tumačenja istih. Pokušali smo istražiti kako će izgledati nova poreska opterećenja na plate?

 

Piše: Angelina ALBIJANIĆ-DURAKOVIĆ


Iako je trebao biti usvojen krajem prošle godine, a zatim i početkom ove, Zakon o doprinosima FBiH i dalje se nalazi u pripremi i još nije dospio u parlamentarnu proceduru. Za sada nema naznaka ni kada će to biti.


Razloga za to je više, ali poslodavci tvrde da je prvobitni prijedlog zakona naprosto bio loš, što je uvidjela i Vlada FBiH te ga vratila na doradu.


- Nakon što smo Vladu FBiH upoznali sa našim primjedbama i simulacijama koje smo radili na bazi radnog teksta zakona, Vlada je vjerovatno uvidjela da su rješenja koja je ponudila loša i neodbranjiva. Zbog toga je odustala od namjere da se zakon u predloženom obliku usvoji do kraja protekle godine i vratila je tekst na doradu Ministarstvu finansija FBiH. To i ne čudi, jer je tekst koji je ponudila bio urađen bez ikakve finansijske podloge, nije agregatno bio neutralan jer je zahvatao novih 420 miliona KM i uzimao od privrede, a davao administraciji, pojašnjava za DEPO Portal Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH.
 

fadil-novalic
Ovaj zakon ide upravo u smjeru smanjivanja razlika u platama građana. Može se čak i reći da mi kroz ovaj zakon „uzimamo bogatijim da bi dali siromašnijim“.... Suština zakona su tri stope oporezivanja dohotka, naglašava federalni premijer Fadil Novalić

ZAKON ZA BUDUĆE VEĆE PENZIJE: Federalni premijer, pak, tvrdi da se radi o zakonu koji će konačno smanjiti socijalno raslojavanje u BiH te da je u toku izrada njegove posljednje verzije, a ulazak zakona u parlamentarnu proceduru očekuje se najkasnije do kraja marta.


- Ovaj zakon spada u niz reformi koje je Vlada započela s ciljem poboljšanja položaja radnika, ali i penzionera: u ovom slučaju onih budućih. Postoji određeni broj poslodavaca koji dio plate svojim uposlenicima isplaćuju kroz, na primjer, topli obrok koji je oslobođen poreza, a to da izbjegnu plaćanje punog iznosa poreza na platu. Na taj način oni štede svoj novac na porezima, ali istovremeno smanjuju buduće penzije svojih radnika jer je osnova za obračun penzija samo oporezivi dio plate. Kroz novi zakon osigurat ćemo da poslodavci plaćaju porez na onoliko koliko ste realno zaradili i ne mogu plaćati porez za samo dio plate a ostatak isplaćivati kroz neoporezive stavke. Dugoročno gledano, ovo znači da će današnji radnici ubuduće imati više penzije. Onima koji su poslovali u ovoj „sivoj zoni“ ovaj zakon će možda zasmetati, no naš cilj je odbrana plata radnika od „mutnih radnji“ poslodavaca, navodi Fadil Novalić u razgovoru za DEPO Portal.


Dodaje, također, i da će, što se samih poslodavaca tiče, "svima onima koji su isplaćivali realni topli obrok, prevoz i ostalo, umjesto da ove stavke koriste za isplaćivanje djela plate, ovaj zakon samo pojeftiniti poslovanje".


KOGA ĆE OPTERETITI NOVI ZAKON: Međutim, iz UPFBiH izražavaju sumnju da izmjene i dopune, na kojima se trenutno radi, neće ništa bitno promijeniti, a da će se, ustvari, intervenisati u Zakonu o porezu na dohodak. I u javnosti je mnogo prigovora na račun predloženog Zakona o doprinosima, između ostalog upozorava se i da će on, u praksi, biti novi udar na najniže plate...


To mišljenje dijeli i direktor UPFBiH:

 

mladen-pandurevic-upfbih
Predložene izmjene dobre su samo za one koji imaju visoke plate. To su uglavnom budžetski korisnici, javna preduzeća i preduzeća koja imaju monopolski položaj. Kod svih drugih dolazi do novog opterećenja poslodavca ili bitnog smanjenja plate radnika, tvrdi direktor UPFBiH Mladen Pandurević

- Predložene izmjene dobre su samo za one koji imaju visoke plate. To su uglavnom budžetski korisnici, javna preduzeća i preduzeća koja imaju monopolski položaj. Kod svih drugih dolazi do novog opterećenja poslodavca ili bitnog smanjenja plate radnika, tvrdi Mladen Pandurević.  


Federalni premijer ne slaže se sa ovim tvrdnjama, ističući da je suština novog zakona "uzeti bogatijim da bi dali siromašnijim", a svoje navode obrazlaže na sljedeći način:


- Jedan od ciljeva koje sam ispred sebe postavio na početku mandata je smanjivanje socijalne raslojenosti društva. Iz moralnog i ljudskog aspekta nedopustiva je situacija da neki od naših sugrađana nemaju za hljeb, dok drugi imaju čak i više nego što su u stanju potrošiti. Ovaj zakon ide upravo u smjeru smanjivanja razlika u platama građana. Može se čak i reći da mi kroz ovaj zakon „uzimamo bogatijim da bi dali siromašnijim“.... Suština zakona su tri stope oporezivanja dohotka, naglašava Fadil Novalić.

 

ŠTA ZNAČE TRI STOPE OPOREZIVANJA: Pojašnjavajući kako bi se ubuduće, primjenom novog zakona, trebao oporezivali dohodak radnika, Novalić precizira:


- Prijedlog je da do određenog iznosa, i to skoro do iznosa prosječnog ličnog dohotka, stopa oporezivanja bude nula posto. U praksi, građani sa najmanjim primanjima će po ovom zakonu biti oslobođeni poreza. Ne radi se dakle o udaru na najniže plate, već upravo suprotno: veći nego dosad fiskalni teret snosit će najbogatiji, koji će platiti poreze umjesto siromašnijih sugrađana.
   

No, koji će iznos plate biti neoporeziv, još uvijek nije utvrđeno, ali se ranije u javnosti pominjalo da će donja granica najnižih plata iznositi 600,00 KM. Također, još uvijek nije utvrđen ni tačan iznos novih (umanjenih) diprinosa na plate, ali bi se po nekim izračunima oni kretali oko 42 posto.

 

U tom slučaju, buduće obaveze na plate u praksi bi otprilike izgledale ovako:

- na plate do 600,00 KM plaćali bi se ukupni doprinosi od oko 42% + 0% poreza na platu
- na plate od 601,00 do 1.000,00 KM plaćali bi se ukupni doprinosi od oko 42% + 10% poreza na razliku iznosa plate (1 - 400 KM)
- na plate veće od 1.000,00 KM plaćali bi se ukupni doprinosi od oko 42% + 12% poreza na razliku iznosa plate (preko 400 KM)


Naravno, ovu našu računicu treba uzeti sa rezervom, s obzirom da konačne verzije opterećenja na plate tek trebaju ući u parlamentarnu proceduru i biti predočene javnosti.


STRAH OD NEUSVAJANJA ZAKONA: No, ukoliko se ubrzo ne izglasa novi Zakon o doprinosima, ekonomski analitičari upozoravaju na katastrofu i nemoguću situaciju u kojoj će se naći mnoge bh. firme, naručito iz privatnog sektora. Može li se desiti da se tokom ove godine ne usvoji novi Zakon o doprinosima i šta Vlada FBiH može uraditi u tom slučaju?   


- Nema takve opasnosti. Svjesni smo koliko je ovaj Zakon bitan i upravo zbog toga ga već odavno pripremamo i to zajedno sa našim partnerima iz, između ostalih, udruženja poslodavaca.odgovara premijer Novalić.


U Udruženju poslodavaca FBiH, pak, upozoravaju da će, ukoliko se desi da se Zakon o doprinosima ne usvoji ni do kraja ove godine, sve ovo biti samo "još jedan od 15 novih opterećenja za poslodavce koji su uvedeni u mandatu ove vlade".


- To znači da će se sigurno smanjiti konkurentska sposobnost privrede, a time i broj zaposlenih. Iako Vlada FBiH tvrdi da je došlo do porasta zaposlenosti, ne postoji niti jedan objektivan pokazatelj koji to potvrđuje, jer istovremeno dolazi do minimalnog pada nezaposlenosti. Znači, radi se o smanjenju sive ekonomije pojačanim angažmanom poreske uprave, a ne otvaranjem novih radnih mjesta, naglašava Mladen Pandurević.

 

Ostaje očekivanje javnosti i poslodavaca da će Vlada FBiH najkasnije do kraja marta pustiti u proceduru Izmjene i dopune Zakona o doprinosima, te se uvjeriti u riječi premijera koji tvrdi:

 

-  Nikad nisam, niti ću, stavljati ispred sebe nerealne ciljeve, u šta su se poslodavci uvjerili više puta!

 

Prethodne EU reportaže čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook