DEPO ISTRAŽIVANJE/ EVROPSKE INTEGRACIJE I BUDUĆNOST BIH

Prvi put u javnosti: Donosimo vam prve primjere i odgovore na pitanja iz EU Upitnika...

Front24.01.17, 15:10h

Prvi put u javnosti: Donosimo vam prve primjere i odgovore na pitanja iz EU Upitnika...
Prve pozitivne vijesti kada govorimo o EU Upitniku jesu da su pojedina bh. ministarstva već nakon svega nekoliko mjeseci pripremila odgovore na pitanja... A šta nas sve pitaju, saznajte iz našeg novog teksta na temu evropskih integracija i budućnosti BiH

 

Piše: Elma MURIĆ

 

Pored predaje bh. aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji te prihvatanja te aplikacije u septembru protekle godine, uručenje Upitnika Evropske komisije u decembru 2016. definitivno je jedan od najvećih pomaka Bosne i Hercegovine na Evropskom putu.


Upitnik, koji se sastoji iz 33 poglavlja i sadrži tačno 3.242 pitanja, predstavlja do sada najsveobuhvatniji, najsloženiji, najkompleksniji zadatak za institucije BiH.

 

Međutim, iako je EU upitnik simbol završetka pozitivne godine za BiH kada govorimo o približavanju EU, njegovu kompleksnost i uslove koji su njime propisani, ne treba uzimati olako. Rok za odgovore u ovoj fazi je šest mjeseci, no kako je istaknuto iz raznih institucija, realno je očekivati i neka dopunska pitanja na koja će BiH morati odgovoriti u narednoj fazi.

 

Iz EU Delegacije su za DEPO Portal pojasnili da proces popunjavanja Upitnika u BiH ide po uobičajenom redu;

 

Šta je EU Upitnik?

Upitnik je instrument putem kojeg Evropska komisija ocjenjuje stanje i spremnost zemalja koje apliciraju za članstvo u EU da napreduju u procesu pridruživanja, odnosno da im se odobri status države kandidatkinje i da se otvore pregovori o pridruživanju.
Upitnik uključuje kako jednostavna tako i složena pitanja sa ciljem dobivanja preciznih podataka o zemlji, od poštivanja političkih i ekonomskih kriterija, pa sve do stepena usklađenosti sa zakonodavstvom EU, kao i informacija o institucionalnim i administrativnim kapacitetima koji su potrebni za preuzimanje i provođenje zakonodavstva EU u svakoj od 33 oblasti pravne tekovine EU.

- Kvalitet je važniji nego brzina davanja odgovora, te je moguće da zemlji koja je aplicirala bude potrebno više vremena da odgovori kako bi se postigao bolji kvalitet odgovora. Vlasti u BiH se sada trebaju aktivno angažovati na svim nivoima da bi osigurale da ovaj proces nesmetano teče. S obzirom na njegovu zahtjevnu prirodu, ovaj proces će poslužiti i kao ključni test funkcionalnosti mehanizma koordinacije o pitanjima koja se tiču EU, rekla je za DEPO Portal Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH
 


Milović - Halilović je dodala i da je Evropska komisija, uključujući i putem Delegacije Evropske unije, na raspolaganju vlastima u BiH kako bi dala dodatna objašnjenja i pojašnjenja o Upitniku, kao i sveukupnom procesu pripreme Mišljenja Komisije.

 

Prve pozitivne vijesti kada govorimo o ovom procesu jesu da su pojedina bh. ministarstva već nakon svega nekoliko mjeseci pripremila odgovore na pitanja iz Upitnika.

 

A kako to izgleda u praksi: Kako bismo bh. građane detaljnije upoznali s pomenutim procesom te im jednostavnijim jezikom objasnili o čemu se radi, DEPO Portal je kontaktirao i Direkciju za evropske integracije BiH (DEI) te dva ministarstva koja su zasad postigla zavidne rezultate na ovom polju.

 

Odgovorni iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH te Ministarstva sigurnosti ovim putem su nam čak ustupili i pitanja iz EU upitnika u svom originalnom obliku kako bi naši čitaoci dobili pravi uvid u proces pripremanja odgovora na ova pitanja.

 

U službenom odgovoru iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH doznali smo su nacrti odgovora trenutno u pripremi te da prevodioci po listi prioriteta Ministarstva prevode zakonske propise koje je potrebno dostaviti uz odgovore na pojedina pitanja. Rok za unošenje prvog nacrta odgovora je 31. januar 2017. godine, za dostavljanje prevedenih zakona i podzakonskih akata je 20. maj 2017. godine, dok je rok za redakturu odgovora na engleskom jeziku koju će vršiti institucije 25. maj 2017. godine.

 

RTV Dom Sarajevo

 

- Ministarstvo komunikacija i prometa BiH iz svoje nadležnosti trebalo bi odgovoriti na oko 230 pitanja Upitnika Evropske komisije. Treba istaći da ovdje nisu planirana dodatna potpitanja, kao i mogućnost naknadne identifikacije za pojedina pitanja. Za sada smo uključeni u 12 poglavlja: Poglavlje 1 – Slobodi kretanja roba, Poglavlje 3 – Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga, Poglavlje 4 – Slobodno kretanje kapitala, Poglavlje 10 – Informacijsko društvo i mediji, Poglavlje 14 – Transportna politika, Poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, Poglavlje 20 – Poduzetništvo i industrijska politika, Poglavlje 21 – Transevropske mreže, Poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Poglavlje 27 – Okoliš i klimatske promjene, te Politički kriterij/Osnovna prava i Reforme javne uprave i Ekonomski kriterij, rekla je za DEPO Portal Majda Tatarević iz odjela za odnose s javnošću ovog Ministarstva.


Najviše pitanja, pojasnila je Tatarević, odnosi se na Poglavlje 14 – Transport i Poglavlje 10 – Informacijsko društvo i mediji, a kao primjer navela je dva pitanja iz Poglavlja 10:


74. Da li je usvojena lista važnih događaja koji treba da budu emitovani na televiziji čiji signal nije kodiran? Ako jeste, molimo vas da priložite listu takvih događaja i uslove prenosa.


80. Kojim pravilima i propisima se uređuje javno i privatno televizijsko emitovanje? Kojim pravilima se obezbjeđuje uređivačka nezavisnost javnog servisa? Molimo vas da navedete podatke o izvoru finansiranja javnog servisa.

 

Dobre vijesti i iz Ministarstva sigurnosti BiH: Obećavajuće odgovore dobili smo i iz Ministarstva sigurnosti BiH iz kojeg su nam saopštili da je ovo Ministarstvo već pripremilo nacrte odgovora na sva pitanja koja su u njihovoj nadležnosti kao i u sedam agencija u sastavu ministarstva. Također, za DEPO Portal je potvrđeno i da prema dinamici davanja odgovora usvojenoj od Vijeća ministara, Ministarstvo je dužno okončati aktivnosti do 31. januara, što će vjerovatno biti učinjeno i ranije.    

 

- Ministarstvo sigurnosti BiH ima oko 280 pitanja za odgovoriti. Broj se dodatno mijenja u koordinaciji sa Direkcijom za evropske integracije. U saradnji sa sedam agencija u njenom sastavu. Ministarstvo sigurnosti BiH koordinira pripremu doprinosa na odgovore iz Upitnika EK za 17+1 poglavlje i to: Poglavlje 1: Slobodno kretanje robe; Poglavlje 2: Sloboda kretanja radnika; Poglavlje 3: Poslovno nastanjivanje i sloboda pružanja usluga; Poglavlje 4: Slobodno kretanja kapitala; Poglavlje 7: Pravo intelektualnog vlasništva; Poglavlje 10: Informaciono društvo i mediji promjene; Poglavlje 14: Transporta politika; Poglavlje 15: Energija; Poglavlje 23: Pravosuđe i temeljna prava; Poglavlje 24: Pravda, sloboda i sigurnost; Poglavlje 26: Obrazovanje i kultura; Poglavlje 27: Okoliš i klimatske promjene; Poglavlje 28: Zaštita potrošača i zdravlja; Poglavlje 29: Carinska unija; Poglavlje 30: Vanjski odnosi; Poglavlje 31: Spoljna, sigurnosna i odbrambena politika; Poglavlje 32: Finansijska kontrola; te tzv. Poglavlje: Politički kriterij. Naravno najviše pitanja se odnosi na Poglavlje 24: Pravda, sloboda i sigurnost, stoji u odgovoru kojeg su nam poslali iz Odjela za odnose s javnošću ovog Ministarstva. 


Što se tiče konkretnih pitanja, i iz Ministarstva sigurnosti smo dobili primjer jednog pitanja, a ono glasi:

 

- Dostavite informacije o imigracijskoj politici općenito, kao i pravnim propisima ili drugim pravilima kojima se uređuje migracija u vašoj zemlji. Kako je definirana raspodjela nadležnosti između različitih nivoa vlasti u ovoj oblasti politike?

 

marina-pendes
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da je ovo ministarstvo među prvim bh. institucijama koje je odgovorilo na pitanja iz Upitnika Evropske komisije te da odgovori već danas biti proslijeđeni Direkciji za evropske integracije BiH

I druge institucije bilježe pozitivne pomake: Pored ova dva ministarstva, bitno je napomenuti da i druge bh. institucije pokazuju dobre rezultate kada se radi o ovom procesu.


Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da je ovo ministarstvo među prvim bh. institucijama koje je odgovorilo na pitanja iz Upitnika Evropske komisije te da odgovori već danas biti proslijeđeni Direkciji za evropske integracije BiH. 


Također, agencije su javile da je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine ubrzano radi na pripremi odgovora na pitanja iz Upitnika EU, dodajući da ne mogu precizirati tačan broj pitanja jer je podložan promjenama, ali da se radi o otprilike 150-160 pitanja, dok je Ministarstvo pravde BiH uključeno u odgovaranje na trenutno oko 230 pitanja iz Upitnika te da priprema odgovora zasad teče po planu.

 

U međuvremenu je i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković potvrdio da je Vlada KS-a odgovorila na sve zahtjeve Vijeća ministara BiH o Upitniku Evropske komisije te da su delegirani ozbiljni i profesionalni ljudi koji će u skladu s datumima i rokovima ispuniti sve ono što se od njih očekuje. Podsjetio je, također, i da je Kanton Sarajevo drugačiji jer ima mnogo nadležnosti, u odnosu na druge kantone čije su nadležnosti podijeljene s lokalnim zajednicama.  

 

Na kraju, treba napomenuti i da je na portalima eKonsultacije Ministarstva pravde i eKonsultacije Direkcije za evropske integracije BiH, organizacijama civilnog društva omogućeno da ponude odgovore na Upitnik Evropske komisije, poštujući metodološka uputstva koja je Evropska komisija dala u uvodu Upitnika. Nakon što nadležna institucija dostavi odgovore, Direkcija za evropske integracije vrši revidiranje, verifikaciju i prevođenje dostavljenih odgovora.

 

Podsjećamo još jednom, zvanični Upitnik Evropske komisije možete pronaći na web stranici Direkcije za evropske integracije u kojem su sadržana sva pitanja.

 

Prethodne EU reportaže možete čitati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook