Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS potvrđeno

Autoput Banja Luka - Doboj nosit će naziv '9. januar'

Hronika31.08.16, 17:47h

Autoput Banja Luka - Doboj nosit će naziv '9. januar'
Vlada Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici odredila ime za jednu od najvažnijih saobraćajnica u izgradnji. Svečanom otvaranju dionice Prnjavor - Doboj 11. septembra prisustvovaće premijer Srbije Aleksandar Vučić

 

Autoput Banja Luka - Prnjavor - Doboj, u dužini od 72 kilometra, dobio je ime. Vlada RS, u saglasnosti sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i institucijama iz oblasti saobraćaja, odlučila je da ova vrlo važna saobraćajnica za Republiku Srpsku dobije naziv - "9. januar".

 

Ova odluka biće ozvaničena u narednih nekoliko dana. Nakon toga će prijedlog Vlade RS otići prema JP "Auto-putevi RS", koji će biti zaduženi da izrade table sa natpisom "9. januar" i postave ih na nekoliko lokacija duž pomenutog puta.

 

Inače, građevinski radovi na dionici Prnjavor - Doboj, koja čini polovinu budućeg autoputa, završeni su i trenutno su u fazi tehničkog prijema i pribavljanja upotrebne dozvole.

 

- Ova dionica autoputa biće puštena u saobraćaj 11. septembra i, tačno je, planiramo da novoizgrađenom autoputu damo naziv "9. januar" - potvrdio je, za "Novosti" Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

 

Na otvaranju završene dionice, 11. septembra, očekuje se dolazak i premijera Srbije Aleksandra Vučića, potvrđeno je "Novostima" iz resornog ministarstva.

 

Dionica Doboj - Prnjavor duga je 36,6 kilometara. U poodmakloj fazi izgradnje je i druga dionica, od Prnjavora do Banje Luke. Kompletan autoput trebalo bi da bude završen iduće godine i povezan sa autoputem Banja Luka - Gradiška, čime će Republika Srpka dobiti mrežu autoputeva.

 

Radove na obje dionice izvodi konzorcijum koji čine "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja.

 

Duško Topić, direktor "Auto-puteva RS", izjavio je za "Novosti" da su kiše i klizišta malo usporili dinamiku izgradnje, ali da se, ipak, svi radovi privode kraju.

 

- Ponosni smo što već skoro dvije godine u Republici Srpskoj imamo gradilište dugo 72 kilometra. Sve veće kompanije iz Republike Srpske rade na autoputu Banja Luka - Doboj. Gotovo 1.000 radnika zaposleno je na ovoj dionici, što je veliki uspjeh - kaže Topić, za "Novosti".

 

(Novosti.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook