BOSANSKIM POLJEM SE ŠIRI MIRIS RADIKALIZMA

Pripadnik OS BiH Mirza Džidić ponudio plaćanje za silovanje sarajevske novinarke Lejle Čolak

Front28.08.16, 22:52h

Pripadnik OS  BiH Mirza Džidić ponudio plaćanje za silovanje sarajevske novinarke Lejle Čolak
Lejla Čolak, bh. novinarka, u svojstvu građanke policiji Kantona Sarajevo (KS) danas je prijavila pripadnika Oružanih snaga BiH Mirzu Džidića iz Zenice, koji je, takođe u svojstvu građanina, na društvenim mrežama pozvao javnost na njeno silovanje nakon što je iznijela lično mišljenje o percepciji i transparentnosti religije u BiH

 

"Ima li kakav dobrovoljac da siluje lijepu Lejlu, lično ću ga isplatiti", napisao je Mirza Džidić na svom Facebook profilu. Na to su uslijedile brojne poruke podrške i pozivi na fizičko maltretiranje i spaljivanje djevojke, pa i od strane takođe pripadnica nježnijeg pola, izvjesnih Sabine Salković i Erne Potter Selimović. Čolakova je prijetnje dokumentovano iznijela u MUP-u KS, a obratila se pismeno i OS BiH. Mi, međutim, danas u toku dana nismo uspjeli dobiti odgovore na upite koje smo dostavili ovim institucijama. "Religija je, kao i seksualnost najintimnija,  i ne treba je nametati. To je sve što sam željela reći, kritikujući način na koji se ona prezentira, ali ne i samu religiju ili njene vjernike", napomenula je Čolakova za banjalučke dnevne novine "Nezavisne".

 

Na svom Facebook profilu ona je nošenje burki i nikaba na glavi ili bilo kakvo vjersko obilježje uporedili s nošenjem strap-ona u javnosti, odnosno seksualnog pomagala ili igračke. "Zamisli hodaš okolo sa džinovskim dildom i traumiraš ljude. Vjera bi trebalo da bude ono čovjekovo najintimnije, kao i njegova seksualnost. Zadrži je za sebe i svoje istomišljenike. Ne nameći je ljudima. Ne traumatiziraj ih. Nositi vjersko obilježje na glavi jednako je perverzno kao i nositi džinovski dildo. S tim da je dildo puno bezopasniji", napisala je ona. Jasno joj je, kako je kazala juče, da ljudi sa drugačijim i ateističnim stavom u BiH nisu dobrodošli. "Ja prihvatam odgovornost za to što sam napisala, u smislu da mi je jasno da se to neće dopasti neistomišljenicima, da neće shvatiti ili će se naljutiti, ali postoje li granice, pitam ja, s obzirom na to da je reakcija poziv na silovanje i ubistvo", navela je ona.

 

hv7ktkqturbxy85mzcxyjk4ngziyte5ymzizmnmmdu0mdywnjc1nzvjos5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

 

Nakon kritika koje je doživio na Facebooku, Džidić se na određeni način izvinio novinarki. Rasprava na Facebooku oko ovoga pitanja se tokom dana rasplamsala i već je izazvala niz krajnje različitih reakcija u javnosti.

 

Nezavisne/DEPO Portal


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!