NACIONALNA KLASA/NAKON SAJMA PODUZNIŠTVA I OBRTA 'GRAPOS EXPO 2016'

Gračanica – grad kojem zora sa kranovima sviće

Biznis Klub25.04.16, 10:35h

Gračanica – grad kojem zora sa kranovima sviće
Gračanica je danas jedno 'veliko privredno čudo' i može da posluži kao primjer najboljeg načina da se riješe svi problemi u Bosni i Hercegovini. A to rješenje je, kažu u Gračanici, raditi i samo raditi

 

Dobar glas se daleko čuje, kaže narodna poslovica. Ovih dana mediji u BiH bili su preplavljeni vijestima o uspjehu Sajma poduzetništva i obrta GRAPOS EXPO u Gračanici. Taj uspjeh je utoliko veći što iza sajma u ovome gradu na sjeveru Bosne ne stoji, kao što je to slučaj sa nekim drugim, visoka politika, nego stvarni privredni sektor ovoga kraja. Na njemu je izlagalo 315 poduzetnika iz zemlje i inostranstva, dok je oko 30.000 hiljada posjetilaca pohodilo sajamske štandove velikih kompanija, ali i malih i sitnih obrtnika svih profila.

 

O tajni uspjeha osnivač i direktor Nedžad Nuhanović kaže:


- Radimo strpljivo i sistematski i uz punu suradnju sa našim privrednicima i lokalnom vlašću. Zato svake godine bilježimo rast sajma od 20-30 posto, to i nama omogućava da ga svake godine usavršavamo u kvalitetu.


Generalni spozor sajma je Ekoline Kovan, firma Saita Karalića koja je ovih godina postala bh. lider u oblasti proizvodnje peći i peleta. Njihov štand na sajmu izgleda svjetski i ostavlja utisak na sve posjetioce, dok promotivni tim ove kompanije objašnjava proces proizvodnje u ovoj firmi sa čijim pećima je moguće upravljati grijanjem u vlastitom domu ili firmi sa smart telefonima.

 

Upravo je ova firma pokrenula mnoštvo drugih proizvođača u ovoj oblasti, te je na sajmu i ponajviše proizvodača koji nude peći i pelet kao eko materijal za ogrjev.

 

Na sajmu je održano niz kvalitetnih prezentacija, okruglih stolova i workshopova, a ove godine su i političari shvatili da ovaj sajam postaje nezaobilazan u privednom životu ovoga kraja ali i čitave BiH. Istovremeno, unutar i okosajma događao se i niz drugih kulturnih i medijskih događaja, poput promocije filmskog projekta „Balada o Pišonji i Žugi“, gostovanja glumaca Harisa Burine i Branko Đurića Đure sa svojim predstavama, promocije Face TV Senada Hadžifejzovića i akcije „Budi ponosan, prepoznaj domaće“ koju vodi Zlatko Berbić i Radio Kamelon, te niz drugih muzičkih koncerata i druženja.


Inače, Gračanica je danas veliko privredno čudo u BiH. Tu radi i djeluje niz vrlo uspješnih kompanija koje se bave proizvodnjom i izvozom svih vrsta proizvoda, od prehrambene i drvne industrije do metalne. Zato je ovaj grad danas veliko gradilište u kojem stalno niču nove hale, a iznad inudstrijske zone dominiraju veliki kranovi.

 

Kompanija „Isowood“ koja se bavi drvnom industrijom i visoko kvalitetnim podnim oblogama koje su dosad u potpunost izvozili u zemlje EU, otvorila je nedavno svoj „Drvni centar“ i najava je to otvaranja ove komapnije prema tršištu BiH.


- Dosad smo uglavnom sve izvozili u EU i za sigurne kupce, ali sada su se stvorili uslovi da jedan dio svojih proizvoda plasiramo i na tržište naše zemlje. Trenutno imamo 80 zaposlenih i dalje se polako ali sigurno širimo – kaže Bego Ahmetašević, vlasnik „Isowooda“.


Izgradnju nove hale upravo je završila i uspješna firma „Plamingo“, koja se bavi preradom plastike i galvanizacijom. Ova kompanija se bavi i izradom ukrasnih dijelova za autoindustriju svjetskih putničkih marki.


Jedna od firmi koja se bavi proizvodnjom kranova, dizalica, portalnih kranova, metalnih platformi i sličnih proizvoda je kompanija „Seming“, čiji je vlasnik Abudlah Bričić, jedan od najuglednijih privrednika starije generacije u ovome kraju. On smatra da država nedovoljno čini u potpori razvoja poduzetništva u BiH, ali da taj sektor, uprkos svemu, opstaje u Gračanici. Naglašava i da se država nije najbolje snašla nakon katastrofalnih poplava koje su prije dvije godine oputošile upravo industrijsku zonu u Gračanici, te da je njegova, ali druge firme, imala ogromne štete zbog ove vremenske nepogode.


Međutim, uprkos vremenskim, i ne samo njima, neprilikama, Gračanica je danas jedno 'veliko privredno čudo' i može da posluži kao primjer najboljeg načina da se riješe svi problemi u Bosni i Hercegovini. A to rješenje je, kažu u Gračanici, raditi i samo raditi.

 

Više o ovogodišnjem Sajmu 'Grapos Expo' u Gračanici možete gledati u četvrtak, 28. aprila, u magazinu 'Depo trailer' koji se u 20:10 sati emituje na CTV-u.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook