MUČNA BORBA S NEPRAVDOM

Odmazda 'po zakonu': Šta je sve tužioc Ljubić prešutio na press konferenciji o 'Tuzla Kvarcu' i COD Luni?!

Front17.03.16, 16:42h

Odmazda 'po zakonu': Šta je sve tužioc Ljubić prešutio na press konferenciji o 'Tuzla Kvarcu' i COD Luni?!
Od onoga što je na jučerašnjoj press konferenciji izrekao glavni tužilac Tužilaštva TK Tomislav Ljubić na račun nevladine organizacije „COD Luna“ i firme „Tuzla Kvarc“, mnogo je gore ono što je prešutio, navodi se u saopštenju Centra za odgovornu demokratiju - Luna

 

Šta je sve glavni kantonalni tužilac Tužilaštva TK Tomislav Ljubić prešutio na press konferenciji o 'Tuzla kvarcu' i online-peticiji COD Luna održanoj 16.03.2016. godine? Šta stoji iza optužbi i satanizacije Tuzla kvarca, firme-prijavitelja korupcije i nevladine organizacije COD Luna?


Odmazda nad „Tuzla Kvarcom“, firmom koja je prijavila korupciju u oblasti koncesija u TK, od jučer se proširila i na COD Luna, nevladinu organizaciju koja predmetnoj firmi pruža podršku u mučnoj borbi s neviđenom nepravdom. Glavni tužilac Tužilaštva TK Tomislav Ljubić, kroz jučerašnje istupe u javnosti, a povodom on-line peticije koju je nevladina organizacija COD Luna pokrenula u okviru procesa zaštite prijavitelja korupcije „Tuzla Kvarca“, pokušao je diskreditirati kako firmu-prijavitelja korupcije tako i nevladinu organizaciju koja je stala na njenu stranu.


Nizom nepotpunih informacija o procesu kroz koji već godinama prolazi „Tuzla Kvarc“ te neistina, kleveta i potvora na račun COD Luna, koje su jučer od strane brojnih medija nazvane „činjenicama“, pokušala se skrenuti pažnja javnosti sa suštine problema – evidentirane teške korupcije u oblasti dodjele koncesija u Tuzlanskom kantonu, čija je najistaknutija žrtva, za sada, firma „Tuzla Kvarc“.


Opasnim trikovima i „spinovima“ za koje je nevjerovatno da su izašli iz usta glavnog tužioca, uz popratne monstruozne priloge pojedinih medija (što nije prvi put i što je prijavljeno nadležnim institucijama), namjere je bila učiniti sljedeće:


1. Firmu „Tuzla Kvarc“, jednu od rijetkih koja je preživjela privatizaciju, koja je imala mogućnosti da opstane i uspješno posluje, koja se odvažila da prijavi korupciju u pokušaju da spasi kako sebe tako i druge firme u TK koje plaćaju harač korupcionaškoj šemi – optužuje se za privredni kriminal, za kriminalnu privatizaciju, za potkradanje države, pa čak i za finansiranje terorizma, čime se želi, kroz fenomene na koje je domaća a posebno međunarodna javnost posebno osjetljiva (privatizacija, terorizam i sl.), prijavitelja korupcije potpuno satanizirati i uništiti vjerodostojnost njegove borbe za osnovna ljudska prava.


2. COD Lunu, trenutno jedinu organizaciju koja je odlučila ne ostaviti na cjedilu prijavitelja korupcije nad kojim se vrši odmazda – optužuje se za zloupotrebu strane podrške, konkretno američke, insinuirajući velike novčane iznose koji su se tobože koristili u kampanji zaštite prijavitelja korupcije (snimanje „visokoprodukcijskog filma“ i sl.), vjerovatno u pokušaju da se onemogući i svaka međunarodna podrška rješenju problema zaštite prijavitelja korupcije, jer domaća je potpuno izostala.


Zbog izrečenih neistina u javnom prostoru od strane tužioca Tomislava Ljubića na račun COD Luna, COD Luna angažovat će advokata i korisiti sve zakonske, ustavne, demokratske mehanizme da tužilac Ljubić svoje tvrdnje dokaže pred nadležnim pravosudnim institucijama.


Od onoga što je na jučerašnjoj press-konferenciji izrekao glavni tužilac TTK Tomislav Ljubić na račun nevladine organizacije „COD Luna“ i firme „Tuzla Kvarc“ mnogo je gore ono što je prešutio.


U prilogu COD Luna demaskirala navode Tužilaštva TK nalazi se saopštenje s detaljnim dokumentiranim demantima svih 18 navoda koje je tužilac Ljubić jučer iznio, predstavljajući ih kao činjenice, čime je na neshvatljivo neprimjeren način za poziciju koju obnaša, pokušao dovesti u zabludu širu javnost.

 

Možete ih pročitati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook