ZBOG ODMAZDE NAD 'TUZLA KVARCOM'

COD Luna tvrdi: Tužilac Ljubić treba biti smijenjen jer je u sukobu interesa! Ljubić odgovara: Ovo je pritisak na mene i Tužilaštvo TK!

Hronika16.03.16, 14:45h

COD Luna tvrdi: Tužilac Ljubić treba biti smijenjen jer je u sukobu interesa! Ljubić odgovara: Ovo je pritisak na mene i Tužilaštvo TK!
Saopćenje povodom press konferencije na kojoj je glavni tužilac Tužilaštva TK optužio COD Luna za navodno opstruiranje rada Tužilaštva TK i glavnog tužioca

 


Programski odbor Savjetodavnog centra za zaštitu uzbunjivača/zviždača u okviru COD Luna odlučno odbacuje navode g.Tomislava Ljubića da je online peticija za smjenu glavnog tužioca akt opstrukcije rada Tužilaštva TK.


Sve aktivnosti COD Luna na zaštiti prijavitelja korupcije od odmazde, u ovom slučaju firme 'Tuzla kvarc' iz Tuzle, između čega i online peticija, demokratsko su sredstvo kojim se na transparentan način prikuplja podrška građana za pitanja koja su ustavom i medjunarodnim konvencijama definisana kao građanske slobode, a sloboda mišljenja i kritika rada javnih službenika je temelj demokratije, navodi se u saopćenju COD Luna.


Dalje se kaže i da COD Luna ostaje pri stavu da g.Tomislav Ljubić treba biti smijenjen jer je u sukobu interesa u slučaju 'Tuzla kvarca' kao prijavitelja korupcije, jer je prije hapšenja službenika Vlade TK g.Bahira Imamovića za iznuđivanje mita u oblasti koncesija, Tuzla kvarc prijavio glavnog tužioca g.Tomislava Ljubića BH Tužilaštvu za odugovlačenje hapšenja korumpiranog službenika, nakon čega je BH Tužilaštvo zaobilazeći Tužilaštvo TK izvršilo hapšenje pomoćnika ministra u trenutku brojanja obilježenih novčanica.


COD Luna se zalaže za profesionalno, nezavisno i nepristrasno pravosuđe u BiH i već 18 godina svog postojanja COD Luna radi na promociji demokratskih principa, dostizanju pravde i slobode, jednako za sve u okviru ustava i zakona, zaključuje se na kraju saopćenja Programskog odbora Savjetodavnog centra za uzbunjivače/zviždače - Centar za odgovornu demokratiju Luna.

 

Podsjećamo, na današnjoj press konferenciji glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić osvrnuo se, kako je naveo, na stalne pokušaje nevladine organizacije "Centar za odgovornu demokratiju Luna" u pravcu diskreditacije Tužilaštva TK i glavnog tužioca, te njihov pritisak na rad Tužilaštva u predmetima vezanim za firmu "Tuzla kvarc".


Tužilac Ljubić je ustvrdio da se COD Luna predstavlja kao "zaštitnik zviždača", odnosno prijavitelja korupcije te da "znosi nevjerovatne i teške optužbe i konstrukcije na račun Tužilaštva i glavnog tužioca".


- Uz niz pokušaja diskreditacije i pritisaka na Tužilaštvo, u kampanji koja traje od jula 2015. godine, posljednji pokušaj je kreiranje online peticije za smjenu glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića, radi "navodne odmazde" nad firmom Tuzla kvarc (podizanje optužnice protiv odgovornog lica i firme Tuzla kvarc zbog teške krađe vezane za nezakonitu eksploataciju kvarcnog pijeska) i nad Zlatanom Velagićem (koji je prijavio koruptivno djelovanje Bahira Imamovića, bivšeg pomočnika ministra u Vladi TK, protiv kojeg je ovo Tužilaštvo podiglo optužnicu nakon istrage koja je trajala nešto duže od mjesec dana), istakao je Ljubić te pojasnio optužnicu protiv firme 'Tuzla kvarc' za nezakonitu eksploataciju kvarcnog pijeska, kao i činjenice iz predmeta protiv Bahira Imamovića i "optužbe o navodnoj odmazdi" protiv prijavitelja korupcije.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook