Vedad Njemčević stari recept otrgnuo od zaborava

Upoznajte Sarajliju čiji se sok od ruže služio na svadbi Angeline Jolie i Brada Pitta

Hronika09.10.14, 08:15h

Upoznajte Sarajliju čiji se sok od ruže služio na svadbi Angeline Jolie i Brada Pitta
Na vjenčanju Angeline Jolie i Brada Pitta, koje je održano početkom septembra ove godine, gostima je poslužen i sok od ruže a koji je specijalno za ovu priliku dopremljen iz Bosne i Hercegovine, prenijeli su mnogi svjetski mediji.

 

 

A, da je svjetska diva itekako očarana sokom od đulbešećer ruže, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) i Vedad Njemčević, čije je ružine delikatese Jolie probala i ranije, prilikom njezine posjete Sarajevu 2010. godine, i već tada je bila oduševljenja njima.


Njemčević je jedini bh. proizvođač soka od đulbešećer ruže, koji se ovim poslom bavi profesionalno, i koji ovaj tradicionalni recept, koji je nekada bio sastavnio dio bosanskohercegovačke kuhinje, pokušava otrgnuti od zaborava.


- Ne mogu potvrditi da li se baš moj sok pio na svadbi Angeline Jolie i Brada Pitta – rekao je Njemčević za Patriu.


- Ali, ne vidim čiji bi to drugi sok od ove ruže mogao biti na toj ceremoniji, jer ga osim mene, barem ne u ozbiljnijim količinama, u BiH niko drugi ne proizvodi.


Njemčević se prisjetio kako su njeni asistenti, kada je diva Sarajevo posjetila prije četiri godine, od njega uzimali sok od ruže i služili ga u hotelu Brass u kojem je Jolie odsjela.


- Sjećam se da je bilo poprilično kasno, čini mi se da su me čak i probudili iz sna i tražili da pripremim ružin sok za Jolie. Uradio sam to sa zadovoljstvom, a poslije sam dobio poruku da je ona bila oduševljenja okusom soka – prisjetio se Njemčević.


Slatki posao sa ružama Njemčević je pokrenuo prije sedam godina. Od nekoliko tradicionalnih đulbešećer sadnica, koje su u BiH skoro zaboravljene, vrlo brzo je nedaleko od Sarajeva razvio pravu plantažu. Sada ih ima toliko da skoro svaki dan mora brati njihove latice i pripremati ih za delikatese.


- Moj sok se uglavnom prodaje po nacionlanim restoranima u Sarajevu, ili drugim poznatim ugostiteljskim objektima, a nije rijedak slučaj da flaša ružinog soka upravo iz tih objekata završi i u nekoj drugoj zemlji – kaže Njemčević.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook